Viktigt prat om sexualitet

24 oktober 2011

Förstasidan, Kultur, Kulturkrönika

Efter ett mikrobloggsinlägg som journalisten Johanna Koljonen skrev i samband med Assange-fallet hörde hundratals människor av sig. Det blev till en landsomfattande debatt i media och på Internet, kring sexualitet, övergrepp och skam.


I december 2010 råkade DN-skribenten Johanna Koljonen snubbla över ett brinnande behov bland det svenska folket att få dela med sig av sina historier från den sexuella gråzonen. Projektet kom snabbt att kallas Prata om det, efter Twittertaggen med samma namn.
På tisdagskvällen i en fullsatt lokal i Stockholm, gjorde vi något vi inte verkar göra särskilt mycket. Vi lyssnade. Fyra skådespelare från Riksteatern läste, ackompanjerade av indiebandet Palpitation, utvalda texter som inkommit till projektet, varpå en paneldebatt följde. Historierna hade ett gemensamt drag, bland varierande grader av våld, skam, lust och förväntan: kommunikation. Att inte bli lyssnad till. Att inte lyssna. Varken till varandra eller till sig själv.
– Visst är det viktigt att prata om hur man säger nej till sex, men också hur man säger ja. För finns det inget ja ska det inte finnas något sex, sade Inti Chavez Perez, journalist, under panelsamtalet.
Andra inbjudna var Johanna Koljonen själv, journalisten Victor Bernhardtz och poeten Bob Hansson. Samtalet modererades av RFSU:s ordförande Kristina Ljungros.
Mest slående under kvällen var känslan av intimitet, vilket leder tankarna till hur distanserat vi verkar ha sex.
Koljonen svarar på frågan om folks sexliv blivit bättre av projektet och skrattar:
– Ja, mitt har då blivit det!
Malin Wiman

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.