Sista tangon i Västertorp?

17 oktober 2011

Inrikes, Nyheter

Budgetdribbel.
Bostadstrubbel.
Men Håkan Juholt är bara en av ytterligare 348 riksdagsmän och kvinnor som lever på en helt annan nivå än vanligt folk.

Ett halvår har gått sedan Håkan Juholt valdes till ny partiledare för socialdemokraterna. Då vid kröningen dånade ovationerna. Vänsterdebattörer som Göran Greider och Daniel Suhonen var helt lyriska över en partiledare som i sitt tal bitvis andades en ny tid och en politik bort från högerpolitiken.
Det var då och nu är nu.
För någon vecka sedan presenterade s efter åtskilliga turer sin skuggbudget. Det blev inte mycket av varken med förnyelse eller någon politisk gir till vänster.
Flera politiska kommentatorer, oavsett om de står S nära eller högern, liknade budget med orden moderat light.

För i sak innebär den att fastighets- och förmögenhetsskatterna inte kommer att förändras. Avregleringarna av elmarknad, järnvägen och apoteken ska ses över. Skatterna ska höjas men bara för dem som tjänar mer än 600 000 kronor om året. Rutavdraget blir kvar, låt vara i modifierad form. Pensionärerna får nöja sig med en skattesänkning med 1 200 –1 500 kronor per år. Vilket i klartext betyder, enligt dagsnoteringen 4:90 för en förpackning kattmat på ICA, inte ens en burk kattmat varje dag i månaden.
Efter budgeten kom så avslöjandet om lägenheten i Västertorp. Varenda journalist gick i spinn och i detta nu pågår en kampanj mot Juholt där framför allt borgerliga journalister hoppas att en del av det som solkar Juholt ska spilla över på det socialdemokratiska partiet.
Oavsett Juholts lägenhetsaffärer är han bara en av 348 andra riksdagsmän, för inte tala om hela direktörsväldet och näringslivets toppar, som lever på en helt annan nivå än de väljare politikerna är valda att företräda.
För Juholts del innebär det en riksdagslön på 56 000 kronor i månaden. Dessutom får han 88 000 kronor varje månad från partiet.
Detta borde räcka , oavsett vad hans sambo tjänar, till att betala hyran för fyran i Västertorp.

I övrigt gäller såväl som för honom gratis resor från hemorten till riksdagen, fri tillgång till riksdagens övernattningslägenheter, hela kostnaden för hotellrum vid tjänsteresor, årskort på SJ eller flyg, bilersättning med 26:50 milen, fria taxiresor om kollektivtrafik saknas…
Det är detta system som Håkan Juholt är en del av. Ett politiskt frälse omgärdade av skattefinansierade förmåner som gör dem till en politisk adel som inte längre är gäster hos vanligt folk verklighet.
Frågan är om detta är minst lika allvarligt eller upprörande än alla gamla och nya turer som hetsmedia kommer att älta och vaska fram under resten av veckan..

Kjell Pettersson

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.