Politisk film från Sverige

31 oktober 2011

Film, Förstasidan, Kultur

Sex svenska filmer deltar på världens främsta dokumentärfilmfestival IDFA i Amsterdam i år. Vissa av dem behandlar tunga politiska ämnen.

I november är det dags för en av världens främsta dokumentärfilmfestivaler: International Documentary Film Festival Amsterdam, IDFA. I år bidrar Sverige med sex nyproducerade dokumentärer. Tre av dem är uttagna till sektionen Reflecting Image: Masters, för verk av etablerade dokumentärfilmare.
Det är Frihetens bittra smak av Marina Goldovskaya och Malcolm Dixelius som handlar om journalisten Anna Politkovskaya. Hon rapporterade om offren för Putins regim och mördades därför utanför sitt hem i Moskva 2006. Filmen följer vännerna och familjen som fortsätter leva i skuggan av sin dödade vän och hennes mördare, som aldrig har dömts för dådet.
Filmaren Fredrik Gertten är tillbaka efter sin uppmärksammade Bananas!*, en avslöjande dokumentär om bananbolaget Dole som fick långa rättsliga efterföljder. I nya Big Noys Gone Bananas!* får vi veta vad som hände bakom kulisserna när Dole stämde honom. Det handlar om mediamanipulation, skrämseltaktik och yttrandefrihetens pris.
I Farmors tatueringar vill dokumentärfilmaren Suzanne Khardalians utreda sin farmors udda tatueringar och uppdagar en våldsam familjehemlighet om en brutal våldtäkt mitt under det armeniska folkmordet 1915-1923.
Tjugotre andra bidrag tävlar i samma kategori som dessa tre och vinnaren avgörs 25 november. Festivalen kommer att pågå mellan 16 och 27 november och visar sammanlagt 327 dokumentärer.

Katarina Wikström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.