Polisvåld mot vårdanställda i Frankrike

17 oktober 2011

Nyheter, Utrikes

Storstrejk. Polisvåld.Den franska protestvågen har startat igen, med strejker och demonstrationer.

Brutalt polisvåld mötte den sjätte oktober demonstrerande anställda inom vård- och omsorgssektorn under en fredlig demonstration i den franska storstaden Lyon.
Arbetarna inom hälsosektorn protesterade mot social nedrustning och krävde respekt för fackliga rättigheter, uppger www.vardforbundet.se
Polisen attackerade den fredliga demonstrationen med tårgas och batonger. Tre vårdarbetare skadades, två av dem svårt.
– Enligt våra källor finns det ingenting som rättfärdigade våldet mot fredliga demonstranter som krävde respekt för sina fackliga rättigheter, vilka har funnits sedan 1951, säger Carola Fischbank-Pyttel generalsekreterare i den europeiska federationen för offentligt anställda, ESPU, i ett uttalande.
Dessutom tyder allt på att den franska protestvågen mot nedskärningar och åtstramningar startat igen. I tisdags genomfördes politiska strejker, demonstrationer och protester över hela Frankrike mot att staten är ålagd av regeringen Sarkozy att skära ner 100 miljarder kronor nästa år.
– Fel personer får betala krisen!
– Åtstramningarna motverkar sitt syfte.
De säger de franska fack som står bakom veckans aktioner.
– Man fortsätter också personalnedskärningarna inom den offentliga sektorn, trots att vi nu har nått en smärtgräns, säger Dominique Marchal generalsekreterare för den fackliga organisationen CFDT i Moselle i nordöstra Frankrike uppger www.tcotidningen.se
Bakom den franska aktionsdagen står de två största fackliga centralorganisationerna CGT och CFDT, samt FSU som framför allt organiserar personal inom utbildningsväsendet, och de två mindre organisationerna UNSA och SUD.
Kjell Pettersson

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.