Occupy Wall Street: Res er över hela världen

17 oktober 2011

Förstasidan, Nyheter

Människor över hela världen, res er den 15 oktober”. Uppmaningen finns på You Tube. Den kommer från Occupy Wall Street-rörelsen. En rörelse som startade den 17 oktober i New York. Men den startade långt tidigare i år. Den frihetsrörelse som svept över Tunisien, Egypten, nådde Libyen och skakat och fortsätter skaka regimerna i Bahrain, Jemen och Syrien. Som ringar på vattnet har den nått Europa och ruskat om regeringarna.

En mäktig protestvåg mot hårdföra diktaturer i arabvärlden och i Europa från Grekland till Storbritannien mot nyliberalism, spekulationsekonomi och en politisk elit som tillsammans med IMF, ECB och EU lassar över det kapitalistiska krislasset på arbetare, ungdomar, arbetslösa, offentligt anställda, pensionärer… Vi ser upprorets vingar flyga till Latinamerika och Chile där student- och skolungdomsprotesterna inte har någon vilja att stanna av, snarare öka.
Nu reser sig de människor som inte haft ett uns av politiskt och ekonomiskt inflytande, än mindre makt.
I det första uttalandet från Occupy Wall Street uttrycks vreden mot det politiska och ekonomiska etablissemanget på bland annat följande sätt: ”De har inte bara snott skattepengar, de har också plågat djur, tagit ut för höga studieutgifter, skeppat ut arbetstillfällen till utlandet, sålt allmänna tillgångar, utövat kolonialism, torterat oskyldiga ickeamerikaner.”
Ett uttalande som talar för att protesterna har en djupare innebörd än bara en protest ”mot de giriga” i USA, det vill säga den procent som i stort kontrollerar den amerikanska ekonomin.

Vad som i början betraktades som en sista sommarfluga i och med protesterna på Wall Street är på väg att växa till något större. Protestvågen har spridit sig till Portland, Los Angeles, Chicago, Boston… I den fattiga sydstaten West Virginia berättar Svenska Dagbladets näringslivsbilaga 6 oktober att två arbetslösa kvinnor, 56 och 57 år, börjat en vandring mot politikens hjärta Washington DC för att ansluta sig protesterna.
Från Boston kommer rapporter om en uppmaning på Twitter till alla collegestudenter att delta i en ”walk-out”-protest, som även sjuksköterskefacket i den delstat där Boston ligger, Massachusetts, säger sig vilja ansluta sig till . Dessutom börjar flera fackföreningar att ansluta sig till rörelsen mot de giriga.
Lärarfackordföranden Michael Mullgrew, talesperson för 200 000 lärare i New Yorkområdet, säger till den amerikanska nyhetskanalen CNN att han är missnöjd med vartåt det amerikanska samhället är på väg just nu:
– Det här fungerar inte för 99 procent av befolkningen.

Nej, det fungerar inte längre. Den officiella arbetslösheten ligger på 9,1 procent – den inofficiella på 16,2 procent. Det handlar om massvräkningar sedan bolånebluffen Lehmans Brothers gick i sank. Det handlar om ren nöd, fattigdom, matkuponger och soppkök.
Samtidigt som ytterst lönsamma storföretag får skattelättnader och Bank of America inte betalat en krona i skatt de två senaste åren. ”Skattetrycket som andel av BNP sjunker i USA och en mångmiljardär som Warren Buffet betalar mindre i skatt än sin sekreterare”, skriver Aftonbladet i en krönika på ledarsidan 5 oktober.
Uttalanden som Eric Cantors, det amerikanska representanthusets republikanska gruppledare, om att demonstranterna är ”en växande mobb som försöker splittra landet” spär snarare på vredens alla druvor.
När Wall Streetprotesterna började för en dryg månad sedan tegs de mer eller mindre ihjäl av media. I Stockholm, London och New York. Men dagens teknik går inte att stoppa – det visar inte minst den arabiska våren.

Men nu har protestvågen nått sådana dimensioner att helt uppenbart även nyliberalismens uppbackare börjar dra öronen åt sig. Dagens Nyheter, vars ledarsida varit en orubblig uppbyggare av den styrande ekonomiska och politiska makten, konstaterar i en ledare att ”demonstranterna, både i USA och Europa, visar en ilska, frustration och förändringsvilja som är för naket desperat för att viftas undan. Det är svårt att inte dela deras uppfattning att bankdirektörer och näringslivsledare kommit för billigt undan vid de två senaste finanskriserna”.

Just nu cirkulerar uppmaningar om att anordna gemensamma manifestationer denna lördag på gator och torg i 973 städer i USA och resten av världen, så även i Stockholm och Göteborg.
Vi är tillbaka till uppmaningen på You Tube från Occupy Wall Street-rörelsen.
I den står det bland annat att det är en världslig fredlig protest som går från Amerika och Asien över Afrika och Europa. Överallt ska gator och torg fyllas av människor som kräver mänskliga rättigheter och verklig demokrati.
Rörelsen konstaterar att ”vi är inte varor i händerna på politiker och banker”.
”Det är dags för oss att gå tillsammans. Det är dags för dem att lyssna. Tillsammans med en röst. Människor över hela världen, res er den 15 oktober”.

Kjell Pettersson

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.