Massaker i Kairo, oroligt i Tunisien

17 oktober 2011

Förstasidan, Nyheter

Medlemmar i Socialist Popular Alliance (SPA) i Egypten sörjer sin kamrats brutala död vid sammandrabbningen mellan kopter och armén den 9 oktober. Den 23-årige Mina Danial sköts ihjäl med militärens kulor, säger Internationalens kontakt i partiet.
Han var aktivist inom kopternas ungdomsorganisation samt medlem i SPA. Han var med vid demonstrationen vid Maspiro (tv-huset i Kairo). 25 andra människor mördades samma kväll.

Kvällen 9 oktober omvandlades Kairo till ett helvete. Kopterna hade börjat en fredlig demonstration mot det militära styrets beteende när det gäller kopternas rättigheter och deras säkerhet. Det finns olika uppgifter om hur våldsamheterna startade. Det finns uppgifter om att mobben kastade tomflaskor och stenar mot demonstranterna och när kopterna försvarade sig, slog militären till. En historia som upprepat sig de senaste månaderna i Egypten. Armén hävdar att det var kopterna som började kasta sten mot soldaterna. Det finns flera videoklipp på egyptiska hemsidor, bland annat på den kända 3arabway, som visar hur armépansar kör över människor utanför tv-huset.
Världskända vänsteraktivisten och journalisten Hossam el-Hamalawy skrev klockan tio på kvällen i sin blogg Arabway att stats-tv uppmanar folk att ge sig ut för att försvara militären mot kopternas väpnade attack. Det sades dessutom på tv att två soldater var döda. Kort därefter mobiliserades unga män på gatorna som jagade ”kristna” och alla som såg koptiska ut. Det finns ögonvittnesskildringar samt bilder på hur mobben misshandlar kristna på gatorna.
Å andra sidan gick vänster- och liberala ungdomar ut på gatorna för att stödja kopterna. Vänsteraktivisterna i Kairo informerade genom sociala medier att det som hände i Kairo inte handlade om islam kontra kristendom, utan om militärens agerande.
Så sent som 10 oktober kom uppgiften att inga soldater hade dödats denna kväll och att det inte finns bevis för att demonstranterna var beväpnade.
Statliga tv:n är nu under stark kritik för att ha spritt felaktiga uppgifter som ledde till ett blodbad.

Tunisien förbereder sig för sitt första fria val på flera decennier. Även från Tunisien kommer upprörande uppgifter. Nessma-TV visade den tecknade filmen Persepolis som handlar om den iranska regimens maktövertagande. Den nystartade progressiva tv-kanalen attackerades av arga ultrakonservativa män som menar att filmen är antiislamisk. De senaste dagarna attackerades ett universitet i Tunis för att man hade vägrat skriva in en kvinna med burka och krävde identifikation, av liknande element.
I ett möte på ABF i Stockholm berättade Omar Mestiri, redaktionschef för tunisiska webbtidningen ”Kalima” och medlem i CNLT (le Conseil National pour les Libertés en Tunisie) att upp till 110 olika politiska partier har bildats sedan Bin Alis avgång. 50 av dessa partier ställer upp i valet.
Noureddine Chatti, ordförande för Svensk-Tunisiska föreningen, berättade att även i Sverige kommer det att finnas valurnor för exiltunisier att delta i valet. Detta ska ske i Uppsala och Örebro men även i andra länder liksom Frankrike där 700 000 tunisier bor. Både Chatti och Mestiri tyckte dock att antalet kvinnor och ungdomar på valbara platser på listorna inte är tillfredsställande, och antalet kvinnor i interimsparlament inte kommer att överstiga 20 procent av ledamöterna.
När det gällde hotet från islamisterna tyckte Omar Mestiri, att genom att ge utrymme till islamisterna i det politiska spelet kan man avkräva dem respekt för spelreglerna, annars blir de mer radikala och fientliga.
– Det mest centrala är att respektera allas yttrandefrihet i samhället. Om islamisterna väljer att trotsa revolutionens viktigaste princip, då förlorar de själva, menade Omar Mestiri från Tunisien.
Sholeh Irani

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.