Ja till ännu mer tecknad satir

17 oktober 2011

Böcker, Kultur

Suveränt! Det är tanken som makar sig tillrätta i huvudet under läsningen av serietecknaren Liv Strömquists ny album Ja till Liv!. Behovet av en ABC-bok fullspäckad med samhällskritik som går likt en rak höger mellan ögonen på det borgerliga styret och på hela det kapitalistiska systemet har den senaste tiden känts aningen skriande. Nu är förlösningen här, skriver Emma Lundström.

Liv Strömquist har skapat sig en alldeles egen plats i den svenska serievärlden med sina debatterande, satiriska vändningar och vridningar på samtidens alla fenomen och manér.
Tidigare har hon hyllats för seriealbum som Hundra procent fett – där hon lyckas göra dräpande feministisk och klassmedveten samhällskritik till något som får skrattmusklerna i magen att krampartat be om nåd, för Einsteins fru – som bland annat är en uppgörelse med kvinnliga stereotyper i medievärlden, och för Prins Charles känsla som kom förra året och nu spelas som pjäs på Malmö stadsteater.
Den nyutkomna Ja till Liv! har kallats för en mellanbok och en del serier i den är återanvänt material, men det gör den inte desto mindre härlig att bläddra i.
Dessutom kommer den med referenser! Liv Strömquist har pluggat på universitet och fått lära sig hur viktigt det är för en texts trovärdighet att det finns ett gediget referensregister. Så nu kan den som vill alltså läsa vidare i böckerna som inspirerat tecknaren. Ännu en skön tvist på det hela!
Hon är dräpande, det är det som är så skönt. Pratbubblornas koncisa meningar sticker nålen i sådant som gör sig gällande i vår tid, således bland annat i ytligheten, konsumismen, liberalfeminismen, och Robert Gustafsson, om vartannat. I bokstavsordning då förstås, det är ju en ABC-bok.
Vi får dessutom följa med till en framtid där de arkeologiska forskarna förbluffas över lämningarna efter Moderaterna och över det som verkar vara den i princip allenarådande huvudinriktningen i deras ideologi – arbetslinjen.
Vad det jobbas med är inte så viktigt, utan att det jobbas. Något som framtidens människor, i serieform, har svårt att förstå. Liksom vilka jobb som ger mest utdelning pengamässigt. Hur kom det sig att det var en så total frånvaro av moral, etik och medmänsklighet? Det handlar om vilka som har och vill ha mer, och vilka som inte har och som inget får trots att det är de som utför de tyngsta jobben – tänk barnarbetare i Kina.
Det är mer än sylvasst och väldigt på pricken. Även om det ju inte på något vis är så att de Nya Moderaterna står ensamma för den typen av politik – hela det politiska spelrummet har fått slagsida åt höger.

Kritiken av arbetslinjen är det absolut bästa med albumet. Även om Månadens Manshora tvingar hösttrötta smilband uppåt och det är en fröjd att läsa avhyvlingen av liberalfeminsten som inte erkänner den kvinnokamp som gjort att hon överhuvudtaget kan existera på det fria och högpositionerade sätt hon gör idag. Men sågningen av arbetslinjen är det som stannar kvar.
Jag satt själv häromdagen i två timmar på en Arbetsförmedling i Stockholm med en kölapp i handen. Det var som att sitta i ett limbo. Som att sitta i ett hav av koncentrerad ångest – att inte ha jobb idag är som att säga något fult i kyrkan.
Förutom alla som satt och väntade, fipplade med jobbsökardatorerna eller vankade omkring med alltmer stirriga blickar, gick de stackars receptionisterna av och an i det öppna kontorslandskapet. Själva informationsdisken har tydligen avskaffats – kanske har någon forskare kommit fram till att receptionisternas arbete blir betydligt mer effektivt om de inte står bakom en disk hela tiden. Eller så ser det helt enkelt bättre ut, som att de aktivt jobbar hela tiden.

I en av rutorna i det nya albumet Ja till Liv! skriver Liv Strömquist:
”Om arbete hade varit meningen med livet, hade man naturligtvis inte behövt några kontrollmekanismer för att försäkra sig om att folk verkligen gjorde sitt yttersta för att söka jobb.” Den meningen känns ytterst passande i Arbetsförmedlingslimbot en måndagseftermiddag i oktober.

Emma Lundström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.