Hallå, var finns de sju miljarderna?

17 oktober 2011

Ekonomi, Nyheter

På två decennier har den skattefinansierade vården blivit en riktig guldgruva för vårdbolagen, skriver Dagens Industri och konstaterar att det tidigare monopolet blivit en av ”världens mest oreglerade marknader”.

Under de senaste tio åren har landstingen ökat sina köp av vård från privata vårdbolag med 100 procent, men det råder helt uppenbart delade meningar om hur mycket det köps för av skattepengarna.
Av landstingens siffror framgår att de köpte vård från den privata sektorn för 18 miljarder kronor under 2009. Vårdbolagen uppger istället 25,4 miljarder. Så frågan är: var är de sju miljarderna som fattas? Det kan väl inte vara så illa att landstingspolitikerna i ”en av världens mest oreglerade marknader” inte har koll på vad offentlig vård kostar och hur mycket pengar de lämpar över till riskkapitalisterna inom vården? I så fall är det en vårdskandal som får Juholts hyresaffär att blekna.
På Statistiska Centralbyrån, SB; som sammanställer vårdkostnaderna kliar man sig i huvudet och säger att man ser allvarligt på detta.
– Vi är väldigt besvärade av det här. När differensen uppstod 2008 trodde vi att det var något tillfälligt, men så är det uppenbarligen inte. I dag är vi osäkra på vilken av summorna som är rätt, säger Hans Björklund på SCB till Dagens Industri.
Kjell Pettersson

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.