Grekland strejkar mot nedskärningarna

03 oktober 2011

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Trojkan IMF, EU och Europeiska Centralbanken håller Greklands befolkning i ett järngrepp. Villkoren för ett sjätte så kallat nödlån är stenhårda. Facket svarar med generalstrejker.

Den grekiska regeringen har presenterat ytterligare ett omfattande nedskärningspaket för att landet ska beviljas ett sjätte så kallat nödlån.
Omfattande nedskärningar i pensionssystemet, kraftigt sänkta löner för offentlig- och statsanställda, massuppsägningar av statligt anställda och omfattande permitteringar. Uppgifterna varierar om hur många det handlar om. Siffran 30 000 uppsägningar av offentligt anställda, permitteringar av 75 000 statligt anställda…

Samtidigt har Grekland rekordartad arbetslöshet, poliserna börjar hänga upp protestplakat och i veckan skulle parlamentet rösta fram en ”överraskningsskatt”, en fastighetsskatt på tusen euro per år. Samtidigt som köpkraften halverats.
Svaret från de fackliga organisationerna är strejker. Taxichaufförer, transportarbetare, flygledarnas svar på det nya paketet blev omedelbara strejker.

Landets största fackliga centralorganisationer – Adeby och GSEE – har utlyst två generalstrejker 5 oktober och 19 oktober.
Men medan grekerna sjunker allt djupare i fattigdom finns det de som välkomnar de nya nedskärningarna.
En av dem är Sveriges finansminister Anders Borg som dagen efter att de nya nedskärningarna presenterats sa så här till TT:
– Det är väldigt viktigt att grekerna nu genomför en 100-procentig, eller 110-procentig implementering (på svenska betyder det att genomföra åtgärderna). Om de kan överträffa förväntningarna när det gäller genomförandet skulle det skapa en positiv spiral.
Hur tongångarna går i Internationella valutafonden IMF gav IFM:s representant i Aten, Bob Traa, besked om vid en presskonferens i Aten förra måndagen. Där liknade han enligt www.svd.se grekerna vid en trasig bil.

– Jag har jämfört Grekland med en Mercedes som kan gå 120 kilometer i timmen, men som bara går i 40 eftersom det är så mycket skräp i motorn, sa representanten för IMF.
Bob Traa tycker inte att alla nedskärningar som genomförts och de nya som presenterats är nog. I intervju med nyhetsbyrån AP efter presskonferensen i Aten sa han bland annat att den grekiska regeringen måste göra verklighet av planerna att säga upp 150 000 anställda till 2015, gärna tidigare.
– Vår erfarenhet är att om man gör saker gradvis så tröttnar allmänheten. Nedjusteringströtthet kommer i alla länder.
Kjell Pettersson

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.