Göteborgs hamn säljs ut

24 oktober 2011

Förstasidan, Göteborg, Inrikes, Nyheter


Containerterminalen i Skandiahamnen i Göteborg säljs nu ut. Svenska Hamnarbetarförbundets avdelning 4, Hamnfyran, har länge kämpat för att behålla det kommunala styret, men utan resultat.

Efter flera års trätande är det nu klart att Göteborgs hamn säljer sin containerterminal till danska Maerskkoncernen, trots fackets idoga försök att stoppa affären.
– Det känns trots allt ganska bra nu, köpet är i alla fall klart, säger hamnarbetaren och fackliga styrelseledamoten Erik Helgeson till Internationalen.
Hamnfyran har kämpat i motvind sedan utförsäljningen av hamnen började föras på tal av kommunen. Enligt Erik Helgeson gav man upp för ungefär två år sedan.
– Vi har försökt nå fram men det har varit helt hopplöst. Vi hade ingen backning alls. Bara Vänsterpartiet var bakom oss, men det blev aldrig någon större rörelse. Kommunen har bara spridit lögner och skit om oss, de har ingen som helst koll på hur vi har det.

Privatiseringen av containerterminalen innebär att kommunen säljer byggnaderna och tillståndet att bedriva rederiverksamhet till containerbolaget Maersk. Kommunen äger fortfarande marken och tar ut en hyreskostnad varje månad.
– Det är ett rent resursslöseri för Göteborgs kommun, menar Erik Helgeson. Det går bra för containerbolagen, de gör en mångmiljonvinst varje månad efter att hyran är betald. Men de pengarna går ju bara till de privata ägarna.

Kommer situationen för de anställda att förändras nu?
– Det är upp till oss. Det gäller att sätta sig i respekt och det är ingen omöjlighet. Ägarna vill ju maximera vinsten. Om vi ligger på så kan vi få bra villkor, hyfsade löner och bra arbetsmiljö. Om vi tröttnar och backar så får vi skit.

Katarina Wikström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.