Generalstrejk i Europa?

10 oktober 2011

Förstasidan, Nyheter

Konferensen mot nedskärningar i Europa den 1 oktober i London samlade nära 700 deltagare (150 av dem kom från övriga Europa). Samtidigt ägde två stora demonstrationer rum. I Glasgow samlades på lördagen 15 000 på uppmaning av TUC, skotska LO. På söndagen demonstrerade 35 000 i Manchester utanför Torypartiets konferens.

Bakom demonstrationen i Manchester stod engelska TUC, stött av Coalition of Resistance och Right to Work Campaign.
Konferensen antog en deklaration: ett nätverk ska upprättas, en aktionsdag mot nedskärningar planeras till nästa år, och facken uppmanas att organisera en strejkdag över hela Europa. Konferensen ansåg att det behövdes en offentlig ekonomisk revision både i Storbritannien och i resten av Europa – även om det kravet inte finns med i den slutliga deklarationen – samt avskrivning av den ”olagliga” skulden.
Konferensen satte också igång en debatt i Storbritannien om EU och euron, som förhoppningsvis handlar om annat än den alltför enkla ”Nej till EU”-inställningen, och i stället kommer fram till att vi bör lämna dessa kapitalistiska institutioner, inte som utgångspunkt, utan som en följd av kampanjen mot nedskärningar.

Konferensen var en allvarlig tillställning, där det stod klart vilka proportioner den ekonomiska krisen hade tagit och vilka uppgifter som väntade när det gällde att trappa upp motståndet mot nedskärningarna. Olivier Besancenot från franska NPA (Nouveau Parti Anticapitaliste) förklarade rent ut:
– Vi måste hitta vägar att samlas för att bygga denna sociala rörelse för Europas folk… Det handlar inte om en tillfällig idé eller propaganda, att verka för den första generalstrejken i Europas historia är en plikt för politiska aktivister de närmaste månaderna.

På konferensen fanns en imponerande bredd: större delen av den vänster som är mot nyliberalismen ((Die Linke, Sinn Fein, European Left Party) och en stark representation från de antikapitalistiska organistionerna (NPA, CADTM, Bloco)
Flera stora fackföreningar stödde konferensen: UNITE, NUT och RMT i Storbritannien, Solidaires i Frankrike, lärarfacket OLME från Grekland och LAB från Baskien, det fanns representanter från Portugals CGTP, Italiens COBAS och många andra. Elżbieta Fornalczyk från Free TU “August 80” i Polen representerade Tesco-arbetarna och visade på kvinnornas svåra ställning i Polen som mödrar och arbetare. Sonia Mitralia från CADTM i Grekland underströk också hur krisen slog hårdast mot kvinnorna.

Både konferensen och demonstrationerna under helgen blir en utmärkt språngbräda inför den planerade strejken i Storbritannien 30 november, där över 20 fackföreningar kommer att delta. Vi behöver också mobilisera andra grupper, som inte är i strejk för pensionerna, men som ändå vill försvara välfärdsstaten. Det är också viktigt att mobilisera till de europeiska möten, som G20-mötet 1 november.
Många gratulationer kom till konferensen, och de långväga gästerna, som de tolv fackliga förtroendemännen från Le Havre i Frankrike, tyckte att konferensen var intressant och nödvändig för att öka motståndet i Europa.

Fred Leplat

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.