Europa mot nedskärningar

03 oktober 2011

Förstasidan, Kommentar

I ett Europa där de folkliga proteströrelserna nu skjuter fart på allvar som svar på de styrandes kris-”lösningar” börjar nu också försöken till samordning skönjas. I London arrangerar det brittiska nätverket Coalition of Resistance en internationell konferens mot nedskärningarna, lördag 1 oktober.

När upploppen i London briserade i augusti var det i form av en politiskt oartikulerad explosion. Men det var ingen tvekan om att tryckkokaren fåtts att nå sin gräns på grund av de underliggande, och ökande, klassklyftorna och den sociala frustration som föds ur fattigdom och nedskärning av välfärdssystemen.
I den breda demonstrationen ”Give our kids a future!” som arrangerades i Londonförorten Tottenham veckan efter att tryckkokaren smällde – då organiserade grupper försökte artikulera explosionen – blev följdriktigt ”No cuts!” en huvudparoll.

Give Our Kids a Future march peacefully crowds the streets of London.

Redan i mars hade en jättedemonstration (siffror nämndes på mellan en kvarts miljon och 400 000 människor) arrangerats mot nedskärningarna. Bakom den stod bland annat olika fackliga organisationer i England. Ett av de breda nätverk som bildats i denna kamp, Coalition of Resistance, har nu tagit som sin uppgift att koordinera de folkliga rörelser och protester mot nedskärningarna som sjuder på olika håll i Europa. På lördag 1 oktober bjuder organisationen in till en internationell konferens i London under parollen ”Europe against austerity” (Europa mot nedskärningar).

Gensvaret är tydligt i ett Europa där de folkliga rörelserna nu sannolikt är på väg att vakna på allvar, inte minst också under stark inspiration från den arabiska våren. När dessa rader skrivs pågår både en storstrejk och folkliga gatudemonstrationer i Grekland; nyligen var det generalstrejk i Italien, och i Spanien föddes under våren den lika ungdomligt mångformade som beslutsamt nyskapande massrörelsen ”De indignerade”, med bland annat jättemanifestationer och tältläger på olika städers torg.

Nu pågår kontakter och samordning mellan rörelser i de olika länderna – och även gemensamma framtidsplaner som kommer att diskuteras på Londonkonferensen.
Vad som redan beslutats är att den 15 oktober utsetts till en internationell protestdag; då planeras stora manifestationer i Spanien, Italien, Grekland och flera andra länder.
Till konferensen i London har deltagare från hittills femton olika länder i Europa anmält sig, däribland även Sverige. Konferensarrangörerna stöds av bland annat generalsekreterarna för de två viktiga fackförbunden RMT och Unite, samt av namnkunniga politiska personligheter som Tony Benn, Ken Loach och Hilary Wainwright.

Det pågår sedan en tid ett förberedande skriftligt utbyte (på olika bloggar, maillistor och hemsidor) om vilka sociala och politiska krav och alternativ de folkliga rörelsernas ska kunna samlas bakom för att driva kampen för ett annat samhälle vidare. Ett stort antal debatter och workshops är inplanerade på konferensen i London. Speciellt fokus kommer att ägnas hur den internationella solidariteten med den folkliga kampen i Grekland nu kan stärkas.

Björn Rönnblad

http://youtu.be/1fS_55O_i2w

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.