Charlotte infilterade nazisterna

10 oktober 2011

Böcker, Kultur

Charlotte Johansen infiltrerade under åtta månader nazistgänget i Århus så skickligt att hon blev nära vän med flera av dem. Hennes erfarenheter har blivit bok och nu besöker Charlotte Johansen Sverige.


Det började i september 2008 då Charlottes vän blev överfallen och nedslagen av nazister. Efter händelsen bestämde sig Charlotte att göra något konkret: hon infiltrerade Århus White Pride och rapporterade kontinuerligt information till danska Redox som kartlägger högerextrema rörelser.
Hon gjorde vad hon kunde för att sabotera för gruppen inifrån. Hon kom nära den inre kretsen för White Pride och blev personlig vän med flera av dem. Hon bytte klädstil och musiksmak och gjorde allt för att smälta in.
Nu har hon skrivit en bok om livet, rädslan och våldet inom naziströrelsen. Här utelämnar hon framstående personer, strategier, arenor och maktförhållanden i och runt den högerextrema huliganmiljön i Århus.
– I två år har jag burit på den här hemligheten och äntligen det tillåtet att säga: så här är det, det är hur allt hänger ihop! säger Charlotte till danska Information.
Denna 21-åriga kvinna har betalat ett högt pris för att berätta en viktig historia. Hon har just börjat vänja sig vid tanken att aldrig visa sig i Århus igen.
Charlotte Johansen kommer till Stockholm för att berätta om sin tid som infiltratör i Danmarks våldsammaste nazistgrupper, Århus White Pride. Kom till Medborgarplatsen 17 oktober klockan 18.00

Katarina Wikström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.