”Vi vill att Sverige ska lyssna!”

10 oktober 2011

Förstasidan, På plats

Det står ett tält utanför Akademibokhandeln vid Sergels torg i Stockholm. Inne i tältet sitter en samling män. De ber om att få slippa bli deporterade tillbaka till Iran. Det gäller livet.

Fateh Ebrahimzadian viker undan den vita tältduken och kommer ut i den småruggiga hösthalvdagern. Han är 29 år och kurd. Han har levt i Sverige i nio månader men har nu, liksom de andra, fått avslag på sin asylansökan. På knagglig engelska förklarar han varför tältet står där det står:
– Vi vill att Migrationsverket slutar deportera kurder till Iran och vi vill att den iranska regimen ska sluta döda människor.
I tretton dagar har den stillsamma protesten varat. Det finns ett papper med sexton namn och sexton personnummer. Sexton män som inom de närmsta veckorna kommer att utvisas. Vissa dagar hungerstrejkar de. Alla har de varit politiskt aktiva i hemlandet och riskerar livet om de tvingas återvända.
– If we go back we are killed, om vi återvänder dödas vi, säger Fateh Ebrahimzadian som menar att inte en enda svensk tidning har uppmärksammat protesten.
– Vi vill att Sverige ska lyssna, vi vill att tidingarna ska berätta om oss så att människor får veta, fortsätter han med frustration i blicken.
Den iranska regimen har dödat Fateh Ebrahimzadians pappa. Han tar fram mobiltelefonen för att slå upp ett ord som han han vill säga men inte kan på engelska, visar displayen: tryck. Den iranska regimen pressar hans familj som är kvar i hemlandet. Nu säger Migrationsverket att det inte är några problem för honom att åka tillbaka.


Framför tältet hänger en snara och där finns foton på människor som avrättats genom hänging. Fotgängare skyndar förbi, många på väg hem från jobbet. Det mörknar. Gatubelysningen tänds. Tältet står kvar.

Text och foto: Emma Lundström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.