Svenska pensionpengar investerade i Grekland

26 september 2011

Förstasidan, Kommentar, Nyheter

Statliga tredje AP-fondens samlade tillgångar är 224 miljarder kronor. En del av de pengar som ska betalas ut till pensioner – hur mycket är obekant – har gått till köp av olika länders statsobligationer. Ett av dessa länder är Grekland.

I detta land äger tredje AP-fonden grekiska statspapper för 2,5 miljarder kronor. Inköpet av statsobligationer gjordes förra året då det var uppenbart för i stort sett alla som följer situationen i Grekland någorlunda att den grekiska krisen redan då var djup och ihållande.
Gustaf Hagerud är chef för kapitalförvaltningen på Tredje AP-fonden säger till Svenska Dagbladet att fonden – det vill säga de som köper och placerar pensionärernas pengar – att
den redan lindrigt uttryckt
darriga situationen skulle vända.

Så blev det som bekant inte.
För i Grekland, Italien och Spanien, där tredje AP-fonden köpt statspapper för totalt 7,5 miljarder kronor stannade avkastningen på minus 2 procent på grund av nedskrivningen av det grekiska innehavet.

Kommentaren till detta ekonomiska fiasko som kommer att gå ut över svenska pensionärer om nu Grekland skulle gå i konkurs talar för sig själv i all sin ekonomiska placerarcynism.
– Vi gjorde en felbedömning, säger nu Gustaf Hagerud.
Undrar om pensionärerna köper den förklaringen ifall Grekland kollapsar på grund av alla de nedskärningar som EU – och finansminister Borg, Europiska Centralbanken och Internationella valutafonden – tvingat på den grekiska arbetar- och medelklassen.

Kjell Pettersson

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.