Sänkt krogmoms – botemedel mot lågkonjunktur?

19 september 2011

Förstasidan, Inrikes

Mycket talar för att även Sverige är på väg in i en lågkonjunktur. Regeringens botemedel mot detta är en sänkning av krogmomsen. En åtgärd som riskerar att – bortsett från marginella effekter- varken ge jobb eller sänkta priser.

De totala skatteintäkterna i Sverige beräknas till 1 634 miljarder kronor 2012.
I valrörelsen 2010 tävlade partierna om att lova skattelättnader för pensionärerna. En sådan skattesänkning för pensionärerna, som inte haft något jobbavdrag, skulle ha kostat 2,3 miljarder kronor. Nu blev det inget av med detta. Det står helt klart efter att det mesta av höstbudgeten sipprat ut innan den officiellt presenterats.
Regeringen har dragit i handbromsen. Vad som i våras hette ett stort reformutrymme har blivit det motsatta. Vad som i våras var en tillväxt på 3,8 procent 2012 har Anders Borg nu reviderat till 1,3procent.
De som drabbas förutom pensionärerna är alla de som behöver medicin och sjukvård. Det handlar om att höja taket för frikort för mediciner och sjukvård.
Socialstyrelsen har varnat för höjningen och skriver bland annat att ”ensamstående med barn redan nu i tre gånger så hög utsträckning som andra avstår från att hämta ut läkemedel av ekonomiska orsaker”. Nu kommer det att bli ännu svårare.

Regeringens budget är i stort sett kemiskt fri från åtgärder som kan stimulera sysselsättning och stärka en redan nedgången offentlig sektor.
Skolan får trösta sig med ett så kallat kunskapslyft på 650 miljoner under fyra år för att förbättra i första hand matematikundervisningen. Denna satsning på matematik ligger helt i linje med regeringens utbildningspolitik ” man ska inte lära för livet utan för näringslivet”.
Sånt ”krafs” som humaniora, allt från historia, litteraturkunskap, samhällsorienterade ämnen, religionskunskap, har näringslivet inget behov av, därav satsningen på matematik.

Det stora numret i höstens budget blir istället sänkningen av krogmomsen från 25 procent till 12 från och med årsskiftet. Kostnaden ligger på 5,4 miljarder, vilket ska jämföras med den uteblivna skattesänkningen för pensionärerna på 2,3 miljarder.
Denna åtgärd ska enligt regeringen bland annat ge ungdomar jobb. I vilken utsträckning tvistas det om. Siffran 5 000 nya jobb har nämnts, andra har uppgivit 10 000, en tredje säger 3 000, en statlig utredning uppger 6 000.
Ingen vet. Inte ens krogmomsens madonna Maud Olofsson vet.

I Finland finns det två forskare, Iida Häkkinen och Tuomas Kosonen, som studerat effekterna av den sänkta frisörmoms och sänkta krogmomsen i Finland. Sänkningen av frisörmomsen gav enligt de bägge inte fler jobb. Halva momssänkningen gick till lägre priser, den andra halvan till högre priser.
En tredjedel av den sänkta restaurangmomsen gick till lägre priser, men det är för tidigt att säga om den gav fler jobb.
De bägge finska forskarna har uppmanat den svenska regeringen att tänka sig för innan de sänker krogmomsen.
Varningen gick helt uppenbart inte fram. Istället handlar det hela om en tack- och adjöpresent till Maud Olofsson som drivit detta ”ananas- och järpebidrag” under en längre tid.
Risken är alltså uppenbar att regeringens krognota – för att möta den lågkonjunktur som är på väg att svepa in– varken ger jobb eller sänkta priser inom restaurangnäringen.
Tidningen Expressen kallar i en ledare finansminister Anders Borg för ”dumsnål”.
I detta kan man instämma.
Speciellt som om Sverige när konjunkturen nu viker redan har en arbetslöshet på 370 000 personer och en ungdomsarbetslöshet på omkring 25 procent.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.