Nya massprotester i Spanien och Italien

Den arabiska våren ser ut att följas av en het europeisk höst.I Spanien, med bland annat en ungdomsarbetslöshet på över 40 procent, har protester och demonstrationer avlöst varandra under sommaren. Likadant ser det ut att bli i höst.

Så sent som i tisdags denna vecka var det återigen dags för nya protester mot de omfattande och hårt slående åtstramningspaket som Spanien nu genomför.
Det grekiska dramat fortsätter med förnyade protester mot Europiska centralbanken och IMF:s lånediktat som tvingar en stor del, inte bara av den grekiska arbetarklassen utan även en betydande del av medelklassen, på knä.
I Italien genomfördes i tisdags en generalstrejk med omfattande fackliga mobiliseringar från Palermo i söder till industristaden Turin i norr.
Initiativet till generalstrejken hade tagits av den fackliga landsorganisationen CGIL och riktade sig mot den alltmer ifrågasatta och korrumperade regeringen Berlusconi nedskärningar på 400 miljarder kronor. Ett åtstramningspaket som regeringen nu försöker baxa igenom i det italienska parlamentet denna vecka. Ilaria Lani kommer från CGIL:s ungdomsförbund och hon säger till Dagens Nyheter att hon är ”djupt oroad” över att regeringens åtgärder inte stimulerar ekonomin och sysselsättningen.
– Ungdomsarbetslösheten har stigit till rekordnivåer. 30 procent av våra 25-åringar jobbar inte. I Syditalien ligger denna siffra strax under 50 procent, säger Italia Lani. Vid demonstrationen i Rom var en av talarna Susanna Camusso, generalsekreterare i CGIL.
– När man står vid avgrundens brant måste man ta ett steg tillbaka. Det är oacceptabelt och oansvarigt att bara låta arbetare och pensionärer betala för att vår ekonomi stagnerat. Det här är en plan som vårt land inte förtjänar, konstaterade Susanna Camusso.
En institution som helt uppenbart tycker att det italienska folket ”förtjänar” detta är EU-kommissionen som gett tummen upp för Berlusconis åtstramningspaket.
I ett uttalande säger kommissionen att det ”bekräftar beslutsamheten hos italienska myndigheter att möta de överenskomna målen om att minska budgetunderskottet och statsskulden och samtidigt bidrar det till att hantera de djupt rotade strukturella svagheterna hos den italienska ekonomin” skriver AFP.

Kjell Pettersson

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.