Japaner går ut mot kärnkraft

26 september 2011

Kommentar, Nyheter

Stora demonstrationer mot kärnkraft 70 procent för att stoppa eller minska kärnkraften 20 000 människor miste livet eller är försvunna ”Inga nya kärnkraftverk”

japan. Sex månader har gått sedan jordbävningen i Japan och kärnkraftshaveriet i Fukushima. Inför det dödliga hotet från spridningen av radioaktivitet tar folk nu olika initiativ för att kräva avveckling av alla kärnkraftverk.
Kampanjer mot kärnkraften har ökat i omfattning i hela landet. Den 19 september hölls ett stort protestmöte i Tokyo med tiotusentals deltagare, många från Fukushimatrakten.
Den unga generationen, som tills nyligen aldrig varit aktiva i några politiska eller sociala rörelser, deltar nu i demonstrationer och höjer sina röster för att stoppa kärnkraften. Den 11 juni, tre månader efter Fukushima, deltog sammanlagt runt 70 000 personer i olika protestmöten och gatudemonstrationer på mer än 140 orter över hela Japan, varav 20 000 i Tokyo.

Mellan 11 och 19 september pågick en rad olika aktioner i det som kallas ”Denuclearization Action Week”. Kulmen på kampanjen var den 19 september med ett massmöte under parollen ”Goodbye Nuclear Power Plant”. Kenzaburo Oe, en känd författare och Nobelpristagare i litteratur, är en av dem som står bakom mötet. Den nationella fackliga landsorganisationen Zenroren, med nära band till kommunistpartiet i Japan, fanns med bland arrangörerna tillsammans med fackföreningar som är influerade av socialdemokratin, liksom en annan facklig samordning, Zenrokyo, som innefattar oberoende fackföreningar dominerade av radikala vänsterströmningar. Ett antal olika sociala rörelser, NGO:s liksom många vänstergrupper deltog också.

Det styrande Demokratiska Partiet har fått sin politiska trovärdighet allvarligt skadad genom att svika sitt löfte att gå emot byggandet av nya militärbaser för USA i Okinawa, och genom att misslyckas med att svara på finanskrisen.
De styrande har därigenom visat sin oförmåga att tillhandahålla något verkligt stöd för dem som föll offer för jordbävningen och tsunamin, vilka ledde till att mer än 20 000 människor miste livet eller är försvunna; och partiet har också orsakat misstro och förvirring genom att inte vidta några effektiva åtgärder som svar på kärnkraftshaveriet i Fukushima. Två av dess premiärministrar har tvingats avgå efter varandra bara under den första tvåårsperioden sedan partiet kom till makten.
Yoshihiko Noda, som utsågs till premiärminister 2 september, står fast vid att de kärnkraftverk som nu är avstängda för inspektion snarast ska tas i drift, och lobbar också för export av kärnkraftsanläggningar. Han står för en nyliberal ekonomisk politik med stora skattesänkningar och sociala nedskärningar under förevändning av att man vill ”rekonstruera” ekonomin efter finanskrisen, och också att stärka ”säkerhetsalliansen” mellan Japan och USA för att möta ”Kinas militära expansionsstrategi”.
Denna politik backas entusiastiskt upp av landets arbetsgivarorganisationer och storföretag.

Protestmötet 19 september fokuserade på att kräva att regeringen lämnar sina planer på att bygga nya kärnkraftverk och också avstår från att återstarta de reaktorer som nu är stängda för inspektion, vilket sammantaget kan göra det möjligt att stoppa all kärnkraft snarast. En framgång för den pågående aktionsveckan skulle ha en enorm inverkan både på arbetarrörelsen och andra folkliga rörelser, som otåligt försöker bygga upp ett motstånd mot storföretagens politik att hålla fast vid kärnkraften och få den att överleva genom nysatsning på export av kärnteknologi för att ”främja den ekonomiska tillväxten”.

Kenji Kunitomi

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.