Halv miljon på gatan i Israel

13 september 2011

Nyheter, Utrikesnotiser

”Idag ändrar vi spelets regler. Ingen mer samexistens baserad på hummus och bondbönor. Vad som händer här är sann samexistens, då araber och judar marscherar tillsammans sida vid sida eftersträvandes social rättvisa och fred. Vi har fått nog.”

Det säger Shahin Nassers som kommer från den arabiska statsdelen Wadi Nisnas i Haifa i norra Israel, och det sa han i samband med de enorma demonstrationer som samlade hundratusentals människor i olika städer i Israel den gångna helgen.
Över 450 000 människor deltog i demonstrationer för en ökad social rättvisa i olika städer i Israel i lördags. Manifestationerna är de största i landets historia och protesterna handlade om allt ifrån krav på sänkta bostadskostnader, protester mot privatiseringar, krav på en tvåstatslösning, ökade rättigheter för homosexuella, bland mycket annat. Det hela började för cirka två månader sedan, då ett tältläger uppfördes i Tel Aviv i protest mot Israels höga bostadskostnader. Men de veckolånga demonstrationerna har nu kommit att växa och omfattar nu Israels hela socioekonomiska situation.
Vad händer nu?
Ett problem är just bredden i protesterna, något som skeptiker menar kan skapa en splittring i motståndet.
– Vad som oroar är att några av grupperna kommer att få som de vill och sen gå hem, säger en av de protesterande, enligt ett pressmeddelande.
Även det faktum att det finns både de som är för och de som är emot en tvåstatslösning bland demonstranterna, gör att somliga tvivlar på om man kommer att få igenom sina krav på detta område. Motståndsrörelsen har inte heller gjort upp någon utstakad strategi för att bibehålla pressen på regeringen, vilket gör att många oroar sig för rörelsens framtid och om det finns något nästa steg. Premiärminister Binyamin Nethanyahu har nu tillsatt en kommitté för att studera Israels socioekonomiska problem, men eftersom rekommendationerna från denna kommitté inte är bindande, så är det inte så troligt att de protesterande kommer att få igenom sina krav, enligt analytiker.
Liza Ahnland
liza@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.