Från Malmö till Kiruna går vårdmarscherna

19 september 2011

Inrikes

Malmö, Göteborg, Karlskrona, Kiruna, Sundsvall, Ängelholm, Ludvika och Skene har ett gemensamt. För i dessa samhällen hålls det lördagen 17 september manifestationer mot nedskärningarna inom vården.

Det är den nationella rörelsen Sjukvårdsreform som tillsammans med lokala aktionsgrupper är initiativtagare.Brist på vårdplatser, eftersatt patientsäkerhet och ogenomtänkta omorganisationer uppges i ett pressmeddelande ligga bakom manifestationerna.

Inom region Skåne blåser det om inte storm, så kuling, kring vården. Där arrangerar Gemensam Välfärd i samarbete med Sjukvårdsreform en manifestation i Malmö mot nedskärningarna. En av dem som kommer att medverka är Per Björgell, f d chef för akutmottagningen.
– Vi gör vad vi kan och vi tänjer oss till tusen. Men när det på det här viset har vi ingenstans att göra av patienterna, då blir det omöjligt att bedriva säker vård. Personalen gråter och sjukskriver sig, säger Per Björgell i en intervju i Dagens Medicin.
I landets andra ände ligger Kiruna. Där har landstinget beslutat att flytta akutkirurgin till Gällivare och istället använda ambulanshelikopter för transport av akut sjuka, för att spara pengar.
Detta har mött på motstånd och en aktionsgrupp ”Rädda Akutkirurgin i Kiruna” har bildats.
– Vad händer om väderförhållandena inte tillåter ambulanshelikoptern att flyga? Ska våra liv verkligen hänga på vädret? Våra politiker envisades om att genomföra denna omorganisation och nu är vi lika målmedvetna om att få de ansvariga avsatta, säger Larre Niemi, en av de som var med och bildade Rädda akutkirurgin i Kiruna.

Pressmeddelandet uppger att målet för rörelsen Sjukvårdsreform är att ena alla organisationer och nätverk som kämpar för bättre vård under ett och samma tak. ”Politiskt obundna och utomfackligt kommer rörelsen att bilda opinion och skapa debatt i sjukvårdsfrågan”.
– Det finns krafter i samhället som försöker driva vården som vilken industri som helst. Man får inte glömma att den mänskliga faktorn är dominerande inom vården och kostnadseffektiviteten kan i många fall ha negativa följder om personal och resurser pressas för hårt, säger Arvin Yarollahi.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.