Egyptisk revolutionär får pris

26 september 2011

Förstasidan, Kultur

”Jag kommer bara att leva ett liv och jag ser ingen anledning att lägga det i händerna på kapitalister”, så skriver den egyptiske journalisten, aktivisten och bloggaren Hossam el-Hamalawy på sin Facebooksida.

För några dagar sedan tilldelades han Anna Politkovskajapriset som delas ut av tidningen Internazionale i Italien. Tidningen var den första i Italien som publicerade den ryska journalistens artiklar om kriget i Tjetjenien. Sedan hon mördades i Moskva i oktober 2006 har de fortsatt att trycka hennes texter och förmedla hennes budskap. Priset instiftades 2009 och ska stöda unga reportrar över hela världen som har utmärkt sig i sitt arbete.
Som trotskistisk marxist har Hossam el-Hamalawy i sitt journalistiska värv under många år berättat om de sociala ojämlikheter och det regimens förtryck som slutligen ledde fram till revolution i Egypten. På sin hemsida 3arabawy.org skriver han: ”I en diktatur blir oberoende journalistisk per automatik en sorts aktivism och spridandet av information blir i grund och botten agiterande.”

Hossam el-Hamalawy var inte bara på Tahrirtorget under de mest intensiva revolutionsdagarna. Hans rapporter om säkerhetsstyrkornas och militärens övergrepp, om arbetarnas villkor, om tortyr och bristen på rättsäkerhet har strömmat ut på Internet både före och efter revolutionsutbrottet.
Som aktivist är Hossam el-Hamalawy med i de Egyptiska Revolutionära Socialisterna och han framhåller att de omfattande arbetarstrejker som just nu sprider sig som en flodvåg över Egypten är politiska, inte bara ekonomiska.

Emma Lundström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.