Egypten inför historiskt val

26 september 2011

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Egypten samlar sig inför höstens val. Valkommissionen har föreslagit 21 november för det första fria parlamentsvalet efter 30 år. Detta ska dock godkännas av det militära rådet, Supreme Council of the Armed Forces(SCAF).
De flesta politiska partier, utom några liberala och det gamla vänsterpartiet Tagamu, säger sig vara redo inför valet.
En representant för Egyptens kända och aktiva radikala vänstergrupp, Revolutionary Soialist, säger till Internationalen att partiet tillsammans med den koalition som bildades, deltar i valet och godkänner datum. För många radikala vänstergrupper är ett civilt styre i landet en prioritet.
Men många ungdomsorganisationer, bland dem April 6 Youth Movement, vars engagemang i mobiliseringen av folket har var avgörande, kritiserar SCAF. Inga ungdomsorganisationer var inbjudna till mötet för att diskutera valet, säger man i ett uttalande.

Azab Mostafa från Muslimska Brödraskapet sade till media att hans parti, som räknas som det största och mest organiserade i dagens Egypten, siktar på att vinna minst 40 procent av rösterna, en något lägre uppskattning jämfört med tidigare. Både Brödraskapet och de flesta andra partier visar dock oro för de möjligheter som Mubaraks anhängare har att väljas in i nästa parlament.
Enligt reglerna reserveras 50 procent av platserna för partioberoende personval. De nya politiska partierna menar att detta system gynnar rika medlemmar i det gamla styrande partiet NDP (National Democratic Party), som kan köpa sig röster. Men det tidigare NDP har nu bildat två olika partier som är godkända och registrerade.

Redan efter Mubaraks avgång lovade ledarna för Egyptens militär att de undantagslagar som rått i 30 år gradvis skulle upphävas. Idag, många månader senare, protesterar fortfarande folk mot undantagstillståndet. Lagarna innebär bland annat kriminalisering av löntagarstrejker och att civila ställs inför militära domstolar.
Trots arresteringar och strejkförbud pågår dagligen strejker i Egypten. En av de som pågår just nu är lärarförbundets strejk. Medan de flesta strejker ställer krav på högre lön och förbättring av arbetsmiljön, säger ministrar och ansvariga att det inte finns tillräckligt med pengar i statskassan för alla dessa reformer. Egyptiska tidningar dominerades under veckan av nyheten om Saudiarabiens stora lån till staten.
Lärarna i de statligt ägda skolorna har nu deklarerat en bojkott mot årets skolstart. Strejken är fortfarande inte landsomfattande. Lärarnas krav är högre lön, mer pengar till skolupprustning, bättre utbildningsplaner samt avsked av de korrupta personer som fortfarande styr utbildningsväsendet.

Dagstidningen AlmasryAlyoum skriver att det senaste valet inom lärarförbundet, The Independent Teachers’ Syndicate (ITS), visar att de nya politiska krafterna inte än har lyckats utmana Brödraskapet och de gamla NDP-medlemmarna, särskilt i fackets styrelse.
Detta innebär att Brödraskapet har fått de flesta mandaten, bland annat i Kairo och Alexandria.
Oberoende Lärarförbundet, ITS, är landets största fackliga organisation med 1,2 miljoner medlemmar. Förbundet är en av de fyra oberoende fackliga organisationerna som bildade den nya Federation of Independent Trade Unions efter Mubaraks avgång. Det finns dock några mindre lärarorganisationer som är kritiska till förbundets styre.
Politiska analytiker i Egypten har dragit slutsatsen att lärarförbundets val är bra indikator för det kommande parlamentsvalet i november.

Sholeh Irani

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.