Dags för nya löner – samordningen sprack

13 september 2011

Kommentar, Nyheter

LO-samordningen inför årets avtalsrörelse sprack innan den började. Industrifacken IF Metall, GS och Livs som omfattas av det nya industriavtalet säger nej till den jämställdhetspott som de andra facken vill ha.

Samma dag som LO presenterade sina lönekrav inför den kommande avtalsrörelsen rapporterar media om att ”börsen faller som ett blysänke”.
Detta är givetvis något som arbetsgivarna kommer att använda för att avvisa LO:s krav på löneökningar på 3,5 procent eller minst 860 kronor i månaden, samt en jämställdhetspott på 100 kronor för områden med en genomsnittslön under 22 400 kronor. Dessutom en höjning av lägstalönerna med 860 kronor i månaden. Avtalsperioden ska vara ettårig.
Kommentarerna från arbetsgivarsidan är inte helt oväntat ”oacceptabelt”.
Inför den kommande avtalsrörelsen hade LO som ambition att via en samordning ena den splittrade fronten.
Den sprack redan innan den börjat. Inte helt oväntat valde de tre fack som omfattas av det nya industriavtalet, IF Metall, GS och Livs, att reservera sig mot LO-styrelsens förslag till en gemensam avtalsfront.
Frågan som fick de tre att dra sig ut och därmed försvaga en åtminstone på pappret enad LO-front var den jämställdhetspott på 100 kronor som föreslagits.

100 kronor.
Ja det blev för mycket för de tre att svälja.
IF Metalls ordförande Stefan Löfven kunde enligt vad som uppges tänka sig att gå med på max 60 kronor!
En skillnad på 40 kronor spräckte alltså samordningen.
Kommentaren från Kommunals Annelie Nordström talar för sig själv.
– Jag är jättebesviken och jättearg. Det är märkligt att det ska ta 90 år att jämna ut mäns och kvinnors löner, säger hon till Svenska Dagbladets näringslivsupplaga.
Metall, GS, Livs, Unionen, Sveriges ingenjörer som omfattas av det nya industriavtalet väljer nu att gå ut med ettårsavtal och 3,7 procent i lönelyft. Avtalet ska löpa från den första februari nästa år.

Att LO-samordningen nu gick i stöpet är inte överraskande. Det har knakat sedan industriavtalets tillkomst för snart 15 år sedan. Kritiken från de fack som omfattas av avtalet, facken utanför industrin, har hårdnat och hårdnat. Den viktigaste kritiken har riktats mot att industrin ska vara löneledande, att de ska sluta avtal först och att de avtal som industrifacken tecknar ska vara den ribba som inget annat fack kan krypa över.
Bland annat detta fick Pappers att lämna industriavtalet och istället välja solidariteten med de andra och sämre betalda LO-förbunden.

Nu drar avtalsrörelsen igång, steg för steg . LO-förbunden är återigen splittrade. Detta i en tid då arbetsgivarna kommer att visa upp en enig front och använda den internationella ekonomiska krisen som nu bit för bit tränger in i landet för att avvisa alla krav. Antingen det heter 3,5 eller 3,7 procent, blygsamma jämställdhetspotter, höjningar av lägstalöner.
Mycket talar för att den kommande avtalsrörelsen för en gångs skull kommer att bli dramatisk, så det finns all anledning att återkomma till den.
Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.