”Privatiseringar är stöld”

19 september 2011

Inrikes

En mycket uppmärksammad forskningsrapport, ”Konkurrensens konsekvenser”, från SNS, Studieförbundet för näringsliv och samhälle, har granskat konkurrensutsättningen inom förskolan, skolan och vården de senaste 20 åren.

I en debattartikel publicerad i Dagens Nyheter konstaterar författarna att ”privata alternativ har inte varit den mirakelmedicin som många hoppades”.
Ung Vänster driver för närvarande kampanjen ”Stoppa vinstslöseriet i skolan” och säger angående rapportern att ”slutsatserna är tydliga – inga belägg finns för att kvalitén ökar när vård, skola och omsorg drivs i privat regi. Inte heller syns något samband mellan konkurrens och effektivitet på välfärdsmarkanden”.
– Det är ingen överraskning – privatisering är bara ett sätt att låta företag tjäna storkovan på människors behov av vård eller utbildning. Välfärden ska ägas gemensamt och styras demokratiskt. Privatiseringar är stöld och bedrägeri mot oss som betalar skatt, säger Ung Vänsters förbundsordförande Stefan Lindborg i ett pressmeddelande.
– Vi har sett hur miljontals skattekronor som skulle gått till sjukvård eller skola istället hamnat i fickorna på aktieägare, det kan man inte kalla effektivt. Vi kräver att man anställer fler lärare och rustar upp skolan för de pengar som idag går till lyxbåtar och skatteparadis.

KP

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.