”Du kan förlora allt den dagen du blir sjuk”

05 september 2011

Nyheter

Stora molnskyar skyndar förbi på himlen och hotar med att regna över den glesa folksamlingen på Sergels torg i Stockholm. Vänsterpartiets blåsorkester gör vad de kan för att få fart på stämningen. Det är sista söndagen i augusti och det är manifestation för välfärden.

Vänsterpartiets Josefin Brink står redo att hålla tal medan Terese Rajaniemi samtalar med en av de andra arrangörerna.

Under sent 90-tal kunde vi ofta höra namnet Therese Rajaniemi i media. Då ledde hon två uppror mot en sänkning av arbetslöshetsersättningen och försämrad arbetsrätt. Nu har hon tillsammans med tre andra kvinnor organiserat en manifestation för välfärden.
– Vi är fyra stycken arga tanter som försökt ro den här manifestationen i hamn. Vi vill visa att vi alla kämpar med näbbar och klor för att rädda vår välfärd. Det är dags att kräva en rättvis fördelningspolitik, säger hon och påpekar att det är många som gärna skulle ha velat delta i manifestationen, men som inte kan komma på grund av att sjukdom eller att de helt enkelt inte har råd med resan. Hon nämner också de människor som gått under och som inte längre finns i livet, på grund av en politik som driver allt fler mot avgrunden.
Trots den fåtaliga uppslutningen lyckas moderator Åsa Hagelstedt få manifestationen på fötter och hon upprepar många gånger texten på det lilla flygbladet vi får i handen: Sjuka människor ska inte jobba – de ska vila! Arbetslösa ska inte tvingas in i fas 3 – de ska ha riktiga jobb! Föräldrar ska kunna försörja sig själva och sina barn! Ingen ska behöva leva i fattigdom i ett välfärdssamhälle! Alla människor ska ha samma rättigheter till ett värdigt liv!
Vänsterpartisten LiseLotte Olsson påminner om att även om det är Fredrik Reinfeldt och hans regering som skrotat större delen av välfärden så startade jakten på och misstänkliggörandet av sjuka innan dess. Hon menar att det socialdemokratiska styret bäddade för ett sämre sjukförsäkringssystem där den största försämringen enligt henne är de fasta tidsgränserna för hur länge man får vara sjuk:
– De har ingenting att göra med hur sjuk du är eller om du kan jobba. Jag skäms för vårt land som sparkar på dem som redan ligger.

Solen bryter igenom då och då. Sonja Wallbom från RFHL (Riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende) talar om hur nyhetsmedia skriver om olika fall där människor drabbas av nedskärningarna. Hon menar att de inte binder ihop fallen och på så vis undviker att visa på den politik som ligger till grund för att alltfler barnfamiljer vräks från sina hem, att psykiatriska kliniker läggs ned eller att pengar måste samlas in till kulturevenemang som inte längre får statliga bidrag:
– Den nyliberala politiken leder gång på gång till kris och vid varje kris får vi höra att vi ska lita på marknaden, den marknad som innebär rovdrift. Jobb och tillväxt är inte en magisk formel, fattigdomen tar vi oss ur genom ett gemensamt engagemang för att rädda välfärden.
Sedan spelar Stefan Sundström Allan Edwalls låt med refrängen: Och mot betalning gal ej näktergalen. Av glans och storhet blir det bara skalen. Av prål och prydnad blir det mat åt malen och alla råttorna i skafferiet.

Alla partiledare är inbjudna men endast Vänsterpartiets Lars Ohly är på plats:
– Nu ser vi hur de gemensamma och solidariska lösningarna trängs tillbaka och istället privatiseras välfärden. Vi ska bara tänka på vårt eget och de skattesänkningar som kanske kommer att gagna oss. Nej, ut med riskkapitalbolagen! Vi ska driva välfärden utifrån behov, inte utifrån privata vinstintressen.
Tidningen ETC:s chefredaktör Johan Ehrenberg menar att i 90 procent av medierna kan man inte få information om en sådan sak som att regeringen Reinfeldt tagit bort anslagen till Statistiska Centralbyrån för att mäta ökningen av förmögenhet i Sverige; samtidigt som skillnaden mellan fattiga och rika ökar. Därför kan åhörarna nu teckna en gratisprenumeration på ETC:
– Ni kan inte betala maten med den, ni kan inte betala hyran med den, men ni ska en gång i veckan få en annan berättelse!

Vänsterpartiets Josefin Brink säger att vi måste bygga samhället på insikten om att var och en av oss kan drabbas:
– Varje människa som kastas ut är en förlust. Varje människa som ger upp idén om det solidariska samhället är också en förlust. Var och ens välfärd är vägen till allas frihet.
Stefan Sundström spelar Ebba Gröns ”Slicka Uppåt, Sparka Neråt”. Sedan blir det nästan helt tomt på torget medan Kristdemokraternas Emma Henriksson talar om att vårt land är fyllt av hjältar som kämpar för att göra livet lite lättare för sina medmänniskor.
Charlotte Therese Björnström från Påskuppropet intygar att upprorets eld inte har slocknat och liknar detta att utförsäkras vid att kastas utför ett stup mitt i vintern, eller att stängas in i ett surrealistiskt nöjesfält à la skräckförfattaren Stephen King:
– Vem vill ha ett rättsosäkert system där det enda som är säkert är att sjuka plågas mer och mer? Vem tjänar på det?
Socialdemokraternas Veronica Palm upprepar en mening flera gånger:
– När människan ser att jämlikhet inte är möjlig, då rustar hon sig för ojämlikhet.
Hon anser att Sverige kan bli ett starkt land igen först när vi slutar kasta sjuka människor på soptippen. Generell välfärd handlar inte om att vara snäll, menar hon, det är det bästa för alla.

Stefan Sundström har fått sällskap av Kajsa Grytt och tillsammans spelar de ”Slicka Uppåt, Sparka Neråt”. Ballongerna som åhörarna hjälpt till med att blåsa upp smäller då och då, solen värmer igen, manifestationen är slut och torget återgår till att vara bara ett torg.

Text och foto:
Emma Lundström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.