Vardag för romer i Ungern

23 augusti 2011

Nyheter, Utrikes

Ungerns ordförandeskap för EU tog slut i juni i år. Under den tid som landet hade ordförandeklubban fortsatte det högerextrema våldet – speciellt riktat mot den romska befolkningen – som landet gjort sig känt för. I valet 2010 fick det högerextrema partiet Jobbik så mycket som 17 procent av rösterna.

Jobbik är nu etablerat som landets tredje största parti och en av de viktigaste frågorna i deras valprogram var, och är, uttalad antiziganism. Partiet stöder öppet grupper som den uniformerade högerextrema gruppen Szebb Jövöert som med sina marscher bland annat under våren spridit skräck i byn Gyöngyöspata, nordväst om Budapest.
En stor del av byns invånare är romer, och liksom i andra byar där det bor många romer hävdar de högerextrema grupperna att de marscherar för att kväsa kriminaliteten och sprida ordning och säkerhet. Effekten för den romska befolkningen – som ju utgör målet för dess razzialiknande rasistiska hatyttringar – är raka motsatsen, och borgmästaren i byn Hajdúhadháza, citerad i Der Spiegel International, anklagar de högerextrema grupperna för att skapa ett klimat som kännetecknas av rädsla där de romska barnen inte vågar gå ut på gatorna.
Människorättsgrupper i landet har demonstrerat för att visa sin solidaritet med den romska befolkningen, och tidigare premiärminister Ferenc Gyurcsany har sagt att Ungern inte har ett romaproblem utan snarare ett nazistproblem.

I krisens skugga
Jobbik kallar sig för ”rörelsen för ett bättre Ungern”, detta i ett samhälle som drabbats hårt av den ekonomiska krisen, med ökade sociala problem som följd. De som redan lever i samhällets marginaler drabbas hårdast, både av krisen och av den frustration som sprider sig bland övriga befolkningen som får det sämre och får ett ökat behov av syndabockar. Romerna, de allra mest marginaliserade och redan diskriminerade ligger nära till hands.
På dokumentet om Ungern på utrikesdepartementets hemsida står det att Ungern har genomgått en ”oroväckande förändring det senaste året”, alltså under 2010. Det som beskrivs är bland annat högerpartiet Fideszs jordskredsseger i parlamentsvalet och de reformer partiet omedelbart satte igång med att genomföra som innebär att makten koncentreras hos regeringen och att nya medielagar inskränker yttrandefriheten. Både varningsklockor och varningslampor pinglar och blinkar.

Europas historia
De flesta länder i Europa, om inte alla, kan skylta med en solkig historia när det gäller diskriminering och förtryck av romer. Det högerextremistiska våldet mot dem är bara den yttersta konsekvensen av förhärskande attityder som sitter inbyggda i ländernas struktur.
Flera hundra tusen romer saknar ID-handlingar och kan inte röra sig fritt ens inom de länder där de bor. Många romska kvinnor och barn kan aldrig lämna det område där de lever. Romska läger i till exempel Slovakien har ingen el, vatten eller fungerande sanitära faciliteter och de ligger ofta i närheten av eller i områden där det dumpas giftiga kemikalier. Många barn förgiftas sakta av kvicksilver från läckande gruvor.
Romer är också diskriminerade när det gäller utbildning. Barn sätts i specialskolor, antingen för romer eller för mentalt funktionshindrade, i länder som Slovakien, Slovenien och Kroatien. Utbildningen i de skolorna ligger långt under en rimlig nivå och det gör att de romska barn som gått där inte kan söka in till högre utbildningar: Diskrimineringen institutionaliseras.

Emma Lundström
emma@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.