Upploppen sprids över Storbritanniens storstäder

10 augusti 2011

Nyheter, Politik

Utbrotten i London efter polisens dödsskjutning av en 29-årig man spred sig snabbt, och efter ett par dagar förekom de i sex stora städer i Storbritannien. Premiärministern avbröt sin semester och kallade in parlamentet till extrasession. De 6 000 poliserna utökades snabbt till 16 000.

Men som Aftonbladets ledare meddelade ska 14 procent av den brittiska polisstyrkan bort på fyra år, 34 000 anställda. Regeringens nedskärningar stämmer inte riktigt med samma regerings behov av att kontrollera den fattiga befolkningens upprorstendenser.
De signaler som kommer från politikerna handlar om kontroll och bestraffning. Samtidigt, skriver Aftonbladets ledare, ”har de flesta kommuner skurit ner på sociala insatser och ungdomsverksamheter i spåren av krisen. Ungdomsbrottsligheten i London har ökat med 4 procent på ett år. Samtidigt har inbrotten ökat med 19 och rånen med 15 procent”.
Den brittiske konservative Europaparlamentarikern Roger Helmer har sagt via twitter att ”Det är dags att bli tuff. Kalla in armén. Skjut mordbrännare och plundrare på plats”.

Varför här och nu?
Men många kommenterar också varför dessa rasande utbrott sker.
Nina Power skriver (i Guardian och Dagens Nyheter) följande:
”Lägg ihop den här förståeliga misstänksamheten och bitterheten mot polisen, byggd på erfarenhet och minne, med hög fattigdom och stor arbetslöshet och skälet till att människor drar ut på gatorna framstår klart och tydligt. (Haringey, valkretsen som Tottenham ligger i, har den fjärde högsta barnfattigdomen i London och en arbetslöshetssiffra på 8,8 procent, dubbelt så högt som rikssnittet, med ett ledigt jobb på 54 sökande i valkretsen).”
Vänstertidningen Socialist Worker träffade Weyman Bennet som bott många år i Tottenham, där de första utbrotten ägde rum. Han sa:
– Stämningarna är som på 80-talet. Det finns en djup bitterhet mot polisens rasism och hur de trakasserar folk med att stoppa och visitera dem.
– Man kan se hur fattiga folk är när man ser vad de plockar med sig. Jag har sett människor springa sin väg med toalettpapper och blöjor.
Vänsterpartiet Socialist Workers Party skriver i ett uttalande:
”Upploppen som svept över stora delar av London, Birmingham, Liverpool och Bristol är en explosion av bitterhet och raseri. Det är vad som händer i ett samhälle med djup och växande ojämlikhet, med enorm arbetslöshet och fattigdom, med systematiska polistrakasserier och rasism, och där unga människor känner att de inte har någon framtid.
Upploppen handlar inte om ”kriminalitet” och ”vettlöst våld”. Politiska paroller som ”Vems gator, våra gator”, krav på ”rättvisa” och kritik mot polisen har förekommit i alla protesterna.”
Partiet påpekar att ”marknadens anarki är betydligt mer förödande än den påstådda anarkin på gatorna” och avslutar uttalandet så här:
”Vi behöver mer protester som den väldiga demonstrationen 26 mars och strejken som genomfördes av 750 000 arbetare 30 juni. Sådan kamp kan ena desperata ungdomar och arbetare som står inför jobbnedskärningar, angrepp på pensionerna, enorma lönesänkningar och sämre villkor.
Vi uppmanar TUC (LO), fackföreningarna och kampanjgrupper att kasta sig ut i kampen mot nedskärningar, fattigdom och rasism.”

Gunvor Karlström
gunvor@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.