Underbemanning, överbeläggningar, extrema väntetider…

29 augusti 2011

Miljö, Nyheter

Den 17 september blir det vårddemonstrationer på olika platser runt om i landet. Flera organisationer, däribland Nätverket Gemensam Välfärd Malmö, arbetar nu med planeringen.
– Region Skåne hör till de regioner som satsar minst på sjukvården i Sverige, säger Gunilla Andersson från Gemensam Välfärd Malmö.

Denna vecka intervjuas hon om läget i den svenska vårdapparaten och om protesterna som Nätverket för Gemensam Välfärd nu riktar till de styrande.
Internationalen har tidigare skrivit om flera aktioner och protester där nätverket varit aktivt och nu senast handlar det om nedskärningar i vården. Tillsammans med flera vårdanställda och läkare runt om i landet protesterar organisationen nu mot underbemanning, överbeläggningar, extrema väntetider, nedläggningar av vårdcentraler och ytterligare sparkrav inom vården.
Gunilla Andersson är en av initiativtagarna till de aktuella protesterna mot nedskärningarna.

Vad handlar era protester om?
– Vi i Gemensam Välfärd Malmö har jobbat med sjukvårdsfrågan i flera år. Region Skåne hör till de regioner som satsar minst på sjukvården i Sverige. Inflödet av patienter har ökat med 25 procent, samtidigt kommer det ytterligare besparingskrav. Det här leder till överbeläggningar, stress och utarbetad personal. Både arbetsmiljöverket och socialstyrelsen har framfört kritik till regionstyrelsen vad gäller arbetsmiljö och patientsäkerhet men de styrandes svar är ytterligare besparingar. Det är det här vi protesterar emot. Flera organisationer, däribland Nätverket Gemensam Välfärd Malmö, planerar nu att genomföra en demonstration/manifestation den 17 september på olika platser runt om i landet.

Vilka är initiativtagarna till motståndet?
– Fackligt organiserade på SUS (Skånes Universitets sjukhus) – undersköterskor, sjuksköterskor och läkare som tillsammans skrivit ett protestbrev till politikerna. Nätverket Gemensam Välfärd stödjer dessa protester men vi har inget direkt samarbete med facket ännu. Det har verkligen hettat till och Gemensam Välfärd menar att vi måste fokusera på sjukvården som helhet.

Vad hoppas ni på att uppnå?
– Det största problemet är att den politiska ledningen är både nonchalant och arrogant. Man lyssnar varken på medborgarna eller personalen. De måste förstå att de måste börja lyssna. Det handlar om liv och död. Människor har dött i väntan på rätt vård. Det är också allvarligt och upprörande att man har en personal som är konstant stressad. Skatteflykt och sänkta skatter gör så att finansieringen av välfärden urholkas. Man måste helt enkelt komma till rätta med detta och skaffa mer pengar till sjukvården.

Väntar ni er mycket folk på demonstrationerna den 17 september?
– Svenska folket rankar sjukvården högt när det gäller samhällsfunktioner som ska fungera. Väldigt många är oroliga för situationen som den är nu, men hur många som är beredda att gå ut och demonstrera öppet kan jag inte svara på. Alla är dock välkomna.

Liza Ahnland
liza@internationalen.se

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.