Tariq Ali: Varför här, varför nu?

23 augusti 2011

Krönika, Nyheter

Varför exploderar alltid samma områden först, vad än orsaken är? Ren tillfällighet? Kan det ha något att göra med ras och klass och institutionaliserad fattigdom, och vardagslivets bistra verklighet?

Koalitionspolitikerna (inklusive nya New Labour, som mycket väl skulle kunna kliva in i en nationell regering om recessionen fortsätter i samma takt) med sina förstenade ideologier kan inte säga så, eftersom alla tre partierna är lika ansvariga för krisen. De ställde till röran.
De gynnar de rika. De meddelar att rättsväsendet ska statuera exempel genom att utdela straff till protesterande som har ärtrör på sig. De ifrågasätter aldrig på allvar hur det kommer sig att ingen polis någonsin har åtalats för de över tusen dödsfall som inträffat bland personer i fängsligt förvar sedan 1990. Parlamentsledamotens hudfärg och partitillhörighet spelar ingen roll, alla kläcker ur sig samma klichéer. Ja, vi vet att det är illa med våld på Londons gator. Ja, vi vet att det är fel att plundra butiker. Men varför händer det nu? Varför hände det inte förra året? Därför att orsakerna till missnöje byggs upp allteftersom, därför att när systemet påbjuder att en ung svart medborgare från en fattig grupp ska dö, då påbjuder systemet samtidigt, om än undermedvetet, reaktionen.
Och det kan bli värre om politikerna och företagseliten, med stöd från den tama statstelevisionen och Murdochs nätverk, misslyckas med att hantera ekonomin, och straffar de fattiga och de mindre bemedlade för regeringspolitik som de stött i mer än tre årtionden. Att avhumanisera ”fienden”, hemma eller utomlands, att skapa skräck och fängslande utan rättegång kan inte fungera i all framtid.
Om det fanns ett seriöst politiskt oppositionsparti i det här landet skulle det argumentera för att montera ner nyliberalismens skrangliga byggnadsställningar innan de ramlar ihop och skadar ännu fler människor. I hela Europa har de drag som en gång skilde center-vänster från center-höger och konservativa från socialdemokrater försvunnit. De mindre privilegierade grupperna bland väljarna, majoriteten, förlorar på att den officiella politiken ser likadan ut i alla läger.
De unga arbetslösa eller deltidsarbetslösa i Tottenham, Hackney, Enfield och Brixton vet mycket väl att systemet är riggat emot dem. Politikernas hojtanden påverkar knappast de flesta människor, och allra minst de som tänder eldar på gatan. Eldarna kommer att släckas. En eller annan patetisk utredning kommer att genomföras för att fastställa varför Mark Duggan sköts till döds, beklaganden framföras, blommor från polisen skickas till begravningen. De gripna kommer att straffas och alla dra en suck av lättnad och fortsätta som vanligt tills det händer igen.

Tariq Ali

http://www.lrb.co.uk/blog/2011/08/09/tariq-ali/why-here-why-now/

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.