Stopp för nedskärningar: Septemberalliansen demonstrerar

23 augusti 2011

Intervju, Nyheter

”Vi vägrar acceptera ett samhälle med dramatiskt ökade klassklyftor där vissa tillåts bli omätligt rika på vårt gemensamma arbete och skatterna sänks för de välbeställda, medan piskan viner över sjuka och arbetslösa och pensionerna sänks, barnfattigdomen ökar och arbetslösheten består…”

Orden kommer från nätverket Septemberalliansen för rättvisa och gemensam välfärd, som 14 september håller sin årliga demonstration mot regeringens nedskärningar, utanför Riksdagshuset i Stockholm.
Internationalen har intervjuat Arne Johansson, en av initiativtagarna.
För femte året i rad genomför nu organisationen ”Septemberalliansen för rättvisa och gemensam välfärd” sin årliga demonstration mot regeringens nedskärningspolitik och nedmontering av den gemensamma välfärden. Den 14 september klockan 17.00 är alla som vill välkomna att delta i en demonstration mot social nedrustning, rasism och ojämlikhet, med start på Sergels torg i Stockholm och med slutdestination Mynttorget utanför Riksdagshuset. Internationalen fick en intervju med en av initiativtagarna, Arne Johansson, redaktör för Rättvisepartiet Socialisternas tidning Offensiv.

Vilka står bakom Septemberalliansen?
– Vi är ett brett nätverk som startade med protester mot försämringarna i a-kassan redan 2007. Nätverket består av blandat vänsterfolk, sociala rörelser med flera.

Vad vill ni och vilka är era huvudkrav?
– Den här demonstrationen kommer att riktas mot social nedrustning, rasism och ojämlikhet. Vi är emot konsekvenserna av den raserade välfärden och vägrar att acceptera ett samhälle med ökade klassklyftor, sänkta ersättningar i a-kassan och sjukförsäkringen samt sänkta pensioner. I den borgerliga regeringens planer ingår dessutom ytterligare nedskärningar inom vård, skola och omsorg. Detta kan vi inte acceptera.

Använder ni er av facebook för att sprida ert budskap?
– Ja, hittills har det varit nästan bara genom facebook, men vi kommer också att försöka synas på andra sätt . Bland annat genom affischer och massflygblad.

Väntar ni er mycket folk?
– Ja, några tusen i alla fall. I år kommer vi att satsa hårt på en kampanj mot rasism på skolorna och vi hoppas därför på mycket folk ifrån förorterna.
För att få reda på mer, gå in på: www.septemberalliansen.wordpress.com

Liza Ahnland
liza@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.