Fotboll på andra sidan av jordklotet

23 augusti 2011

Kultur, Kulturkrönika, Nyheter

Foto: Daniel Chinarro/Internationalen

Jag kom till Peking i Kina lördag 16 juli och var helt trött och slut efter den långa flygresan. Där var jag för att analysera en av de få internationella fotbollsturneringarna i Asien: ”The Great Wall Cup” från söndag 17 juli till fredag 22 juli 2011.
Jag blev väl bemött av en guide från turneringen som skulle ha tagit mig till hotellet, men blev tvungen att vänta på ett annat fotbollslag från Kina. De kom och de var stora grabbar, själv kände jag mig som en främling bland det kinesiska laget. Det blev köer, buss, taxi… när jag slutligen kom till mitt rum så slocknade det för mig.
Det är inte många fotbollslag i världen som känner till denna turnering, och det beror på att det bara är andra gången den arrangeras. Förra året, när denna turnering gick för första gången, fanns det bara två ålderskategorier, och det var bara få internationella lag som kom dit, bland annat ett lag från Italien.
Detta år fanns det fler kategorier för åldrar, men tyvärr bara pojklag. Flera internationella lag kom dit med olika ambitioner. Där kom bland annat ett thailändskt lag (ett registrerat välgörenhetslag grundat av Henrik Lorenz) där föräldralösa pojkar kämpar för en dröm att bli professionella fotbollsspelare, ett mexikanskt lag som kom med sina bästa spelare för att vinna turneringen, men också för att visa sin del av deras kultur, samt ett lag från Brasilien kallat ”Zico Soccer Academy” (en skola grundad av den tidigare fotbollsspelaren Zico) som deltog i en internationell turnering för första gången.

Fotbollen här i Asien skiljer sig en hel del från Europa. När jag kollade på en match mellan två asiatiska lag, så uppförde de sig mycket exemplariskt och protesterade inte en enda gång mot domaren, oavsett om de fick kort eller inte. Ganska bra uppförande, och mycket disciplinerade var de. Lagen spelade ganska tufft med många hårda knuffar och glidtacklingar, men däremot mycket bra och offensivt. Det blev många mål på den matchen som jag observerade.
Turneringen bjöd fotbollslagen på olika sightseeingturer. Man kunde få se Förbjudna staden, Tiananmen-torget, Himmelska templet bland annat. En ledig dag utan matcher var också inlagd, mycket ovanligt. Alla lagen for till ett av världens sju underverk, Kinesiska muren. Även jag fick följa med och se underverket för första gången.

Under turneringen träffade jag många spelare och ledare från olika fotbollslag, från Thailand, Brasilien, Filippinerna, Australien och många fler. En ledare från Thailand som egentligen var från Finland hade varit fotbollsspelare och spelat mycket i Europa. Han har även spelat med ett svenskt lag från Mjällby IF. Han berättade att han tidigare hade ett bra jobb i Finland, men lämnade sitt land för att hjälpa föräldralösa barn i Thailand.
Så samtalade jag också med en annan ledare från ett australiskt lag som berättade att det finns en turnering i Australien som heter ”Kanga Cup” dit det brukar komma många lag (både nationella och internationella). Kanske något att fundera på?

Jag träffade också själva grundaren till fotbollsturneringen, Shine Liu. Han berättade att deras mål är att göra sin turnering till den ledande och största i hela Asien, inom fem-tio år. Jag besökte deras hemsida och läste mer om deras vision om att bygga upp det internationella fotbollsnätverket inom Kina som ska erbjuda både nationella och internationella ungdomslag möjlighet till en global sportkarriär med professionellt stöd och med sociala nätverksmöjligheter. Shine hoppas också att få dit flera lag från olika bakgrunder och nationaliteter.

För mig var turneringen mycket intressant, eftersom det inte finns så många i Asien. Man får se en annan fotboll, och även flera lag från Asien, vilket man vanligast inte ser så ofta i Europa. Jag hoppas att Shine lyckas med sitt mål med att få sin turnering till en av de största i Asien, men han har fortfarande en lång väg kvar.

Text och foto: Daniel Chinarro

Se också:
http://www.thegreatwallcup.com

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.