Ramadan startade blodigt i Syrien

04 augusti 2011

Kommentar, Nyheter, Utrikes

Den snart fem månader långa revolten mot Syriens Bashar Assad har upplevt ett av de värsta blodbaden hittills. Amatörvideobilder visar stridsvagnar som stormar in i staden Hama tidigt söndag 31 juli. Enligt oppositionen låg kroppar överallt på gatorna efter denna attack, upp till 150 döda rapporteras i Hama och några andra städer. På tisdag cirkulerade videoklipp med horribla bilder genom syriska oppositionen som visar hur regimens milis slänger blodiga kroppar i Orontesfloden i Hama.

The Guardian citerar telefonsamtal med en Hamabo som bekräftar att militären stormade staden från fyra olika håll klockan 5.30 på söndagen. En läkare säger till Reuter att armén sköt mot folk i bostadsområden. En annan läkare talar om kaos på stadens sjukhus. Hama är Syriens fjärde största stad och ligger norr om Damaskus.
Hama som nu under Syriens revolt omvandlats till ett centrum för regimmotståndarna, har en blodig historia. 1982, under fadern Assad, attackerades staden som var sätet för Syriens Brödraskapsparti som organiserar sunniterna i landet. Resultatet blev tusentals dödade civila Hamabor.

Massakern i söndags som fortsatt dagarna efter uppfattas av oppositionen som en planerad militär aktion mot motståndarna i flera städer på kvällen innan fastemånaden inleddes. Oppositionen i Syrien hade nämligen talat om en ny våg av protester under fastemånaden med parollen ”Din tystnad är vår död” för att utöka stödet hos den tysta delen av den syriska befolkningen. Motståndarna menar att de ska mobilisera från moskéer under Ramadanmånaden för att störta Assadregimen.

Fars News, iranska regimens högerfalangs nyhetsbyrå, har citerat en syrisk militär som dementerar nyheten om massakern i Hama och andra städer. Det hela är ett påhitt från västerländska nyhetsbyråer som sprider okända oppositionella personers lögner, säger källan till Fars News.
Denna militära källa som ville vara anonym, hävdar att beväpnade grupper som krigar mot regimen försökte isolera Hama och därmed stängde av stadens förbindelser. Därför gick militären in i staden för att rädda stadens befolkning, förklarar han. Den anonyma syriska militären dementerar rapporteringen om stridsvagnsinvasion, och menar att terrorister med utländskt stöd har tagit över staden och armén måste se till att de försvinner.
I en annan artikel samma dag, efter rapporterna om pansarattacken mot Hama, skriver iranska Fars News att allt som pågår i Syrien ingår i Israels och USA:s planer för att största Assads regim. Påståendet styrks på olika sätt, bland annat skriver Fars News att: ”I alla de arabiska revolterna mot diktaturer har folkrörelserna startat från huvudstäderna. I Syrien är det de mindre städerna vid gränsen till Turkiet, Jordanien och Libanon som med stöd från rikets fiender varit centrum för oroligheterna.”

Den 28 juli kom ett uttalande från al-Qaida där Bashar Assad kallas för förrädare mot muslimer, och den syriska oppositionen hyllas som guds krigare. De syriska oppositionella grupperna reagerade starkt mot denna hälsning och angav att de inte har någon som helst gemenskap med al-Qaida samt underströk i ett uttalande att deras kamp är ”fredlig och nationell”.
Samtidigt har Hizbollah i Libanon dementerat rapporter om samarbete med Bashar Assads militär och milis. Under de senaste demonstrationerna hördes paroller mot den iranska regimen och mot Libanons Hizbollah i Syrien. De anklagas av oppositionen för delaktighet i massaker av demonstranterna. Flera videoklipp har spridits på Internet där iransk milis och gardister eller Libanons Hizbollah visas bland syrisk militär.

Sholeh Irani

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.