Presidenten är förtrollad

04 juli 2011

Nyheter, Utrikes

19 politiska fångar i Iran startade en tio dagars hungerstrejk samtidigt som allt fler regimkritiker arresteras i Iran. Medan fängelser fylls av aktivister inom olika sociala rörelser, pågår en märklig och svårbegriplig konflikt inom regimens olika styrande falanger. Det hävdas att presidenten Ahmadinejad har blivit ”förtrollad”.

De politiska fångarnas hungerstrejk började som protest mot mordet på en politisk fånge som startade en hungerstrejk förra månaden i protest mot mordet på kvinnorättsaktivisten Hale Sahabi. Hale Sahabi dog efter att ha blivit misshandlad av polisen på sin fars begravning. Fadern var en av de mest kända regimkritikerna från den liberala-religiösa grenen inom oppositionen.
Hoda Saber som hungerstrejkade i protest mot detta mord, misshandlades också svårt av fängelsevakter och dog av skadorna under sin strejk. Dessa två händelser upprörde de politiska fångarna tillhörande den liberala-religiösa gruppen i landet, och bland dem startade sedan en omfattande hungerstrejk. Stödet för aktionen var stort bland iranierna och drog uppmärksamheten till de politiska fångarna och deras anhöriga. I måndags avslutades hungerstrejken efter påtryckningar och begäran från bland annat reformisterna inom oppositionen.

Allt fler arresteras
Dagligen pågår arresteringen av anhöriga och vänner till de politiska fångarna, av journalister och kvinnorättsaktivister. Bara under de senaste fyra veckorna har ytterligare sju kvinnorättsaktivister eller kvinnor med politisk bakgrund samt journalister och filmare arresterats. En av dem är Mansoure Behkish, vars sex syskon tidigare avrättats av regimen. Hon var aktiv inom gruppen ”de sörjande mödrarna till de avrättade”.
Hemsidan ”Change for Equality” skriver att enbart i Evin-fängelsets karantän finns det idag 30 politiskt aktiva kvinnor. Karantänen är 40-50 kvm stor.
Enligt Human Rights House of Iran finns det idag totalt 56 kvinnor som fängslats på grund av någon form av politisk aktivitet eller religiös tillhörighet.

Presidenten förtrollad?
Under de senaste månaderna har konflikten mellan Ahmadinejad-falangen och den religiösa ledaren Khamenei blossat upp och skapat ett ovanligt och komplicerat politiskt gräl. Regimens president, Ahmadinejad, vägrar lyda ledaren och visar sitt missnöje med hans beslut alltmer öppet. Det interna bråket blev offentligt när några ministrar skulle bytas ut. Presidenten fick inte som han ville. Valet av minister för säkerhetstjänsten är ett av de senaste fallen som eskalerat konflikten. Nu har parlamentets 100 ledamöter kallat Ahmadinejad till kammaren för att svara på frågor rörande ”regeringens olagliga ageranden”.
Det skrivs i statliga medier i Iran att kärnan i motsättningarna mellan presidenten och ledaren samt de som kallas för traditionalisterna, handlar om Ahmadinejads främsta rådgivare, Mashai. Han är nyckelpersonen i konflikten. Han anklagas av traditionalister och stora ayatollor för att vara avfälling eftersom han sysslar med ”trolleri, hyllar oislamiska ageranden” och påstås ha kontakt med den frånvarande tolfte imamen som enligt Mashais anhängare snart ska uppenbaras, när som helst, om de kan förbereda hans ankomst.

”Hjärntvätt”
Rykten kring dessa verksamheter för att underlätta imamens ankomst är varierande och märkliga. En del bloggare och skribenter tillhörande extremhögern nämner även ”olämpligt/osunt förhållande” mellan presidenten och dess rådgivare. Det sägs även öppet att Mashai har ”förtrollat” presidenten och att Ahmadinejad har hjärntvättats av honom och inte är kapabel att fatta egna beslut. Mashai anklagas av motståndarna för att vara ”de utländska makternas, Israels och USAs, agent”. Ahmadinejad vägrar bryta sin pakt med rådgivaren trots att några ayatollor har kallat varje form av samarbete med honom för att vara ”haram”, förbjuden.
Det hävdas att Ahmadinejad rensar kabinettet från alla som inte är samarbetsvilliga med Mashai, och att det är därför högsta ledaren Khamenei motsätter sig ministerutbyten. Mashai har varit en kontroversiell politiker. Han talar ofta om Iran-ism istället för islamism, han hyllar det ”stora Iran” och nationalismen, har en relativt nyanserad syn på samhällsfrågor och även utrikespolitiken och tycker till exempel att dans inte är oislamisk utan en konstart. Ett påstående som retat de stora ayatollorna i högsta grad. Han hade nämligen glatt tittat på en kvinnlig dansgrupp under ett officiellt besök i Turkiet. Han är också anklagad för en rad olika brott, bland annat korruption, olagliga kontakter med Israel och USA, valfusk och så vidare. Trots allt har han Ahmadinejads totala stöd och detta kan leda till den omdiskuterade presidentens nedgång.

Sholeh Irani
sholeh@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.