Narek målar för livet

15 juli 2011

Nyheter

– Egentligen är all min konst självbiografisk, men jag är lite generad över att göra den så här tydlig. Men jag måste!
Den gamla kraftstationen i Ljusne är på väg att bli konstcentrum. På lördagen var det dags för allmänheten att få en glimt. Till kaffe och våfflor med hemlagad blåbärssylt kunde besökarna njuta av kontrasterna från slitna betongväggar och starka färgupplevelser.

Bland dukarna framträdde särskilt en dov krönika av mörkt galler och ljus längtan: ”In the middle of nothing”.
– Längst till vänster hukar en fängslad tjur omgiven av schakaler med officersstjärnor. Tjuren är Armenien. Så i mitten, mannen med tavlan, kvinnan och barnvagnen på flykt mot det ljusa, Europas klocka och nyckeln till frihet. Alternativet är ensamheten i den mörka cellen… Det är min biografi.
Narek Aghajanyan, 30 år, är konstnär från Jerevan i Armenien. Utbildad vid landets konstakademi, föreläsare på universitetet om 1900-talskonst och med många utställningar bakom sig, bland annat i Paris och vid Venedigbiennalen 2009. Men till den 1 mars 2010 skulle han förbereda sin sista utställning i hemlandet.
– Jag ville göra en minnesutställning för de människor som dödades i protesterna mot valfusket vid presidentvalet 2008.

Förstörde målningarna
Narek berättar att tio demonstranter den gången sköts ihjäl av militär och hur deltagarna tvingades fly med kulor kring öronen. Han greps och misshandlades av polis men ville kunna hylla offren på årsdagen av massakern.
– Polisen kom till min ateljé, förstörde alla målningar, slog mig och tog mitt pass. De sa att min enda framtid var i fängelset – eller att jag skulle ”försvinna”…
– Jag vågade inte stanna kvar. Vänner hjälpte mig med ryskt pass och svenskt visum.
Tillsammans med hustrun Lilit anlände Narek till Gävle och överfördes till flyktingboende i Ljusne. I Sverige utökades familjen med idag åtta månader gamla Mari.
Men trots familj och förankring på orten, flera utställningar i Sverige och engagemang i Ljusnes framväxande konstcentrum ger Migrationsverket kalla handen. Narek ska ut!
– De säger att det är okej i Armenien och att regeringen där kommer att skydda mig. Men det är ju den jag fruktar. Polisen kommer att gripa mig på flygplatsen, de har redan sökt mig i mitt gamla hem.
Han har en månad på sig att överklaga – och hoppas.
– Hej Narek, är den klar? Jag såg dig måla här sent i går kväll…
En vänlig hälsning från besökare och Narek förklarar:
– Jag gjorde den på tio timmar igår. Jag ville så gärna ha den klar, för att berätta.
Solen glittrar i Ljusnans utlopp och doften av nygräddade våfflor andas fridfull sommar. Medan Narek målar för livet.
På lördag den 16 juli kl 13-17 håller Narek Aghajanyan vernissage för en egen separatutställning på Galleri Bläckhornet i Axmarbruk.

Håkan Blomqvist

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.