”Det finns inga pengar”

04 juli 2011

Inrikes, Nyheter

Det går knappast en dag utan att någon klagar på att det ”inte finns pengar” till att förbättra dagis, äldrevården, skolorna. Då kan det låta som om Sverige är ett ganska fattigt land där det gäller att hushålla med resurserna. Men under våren gick Sten Nordin (M), finansborgarråd i Stockholm, ut och meddelade glatt på Brännpunkt i SvD att rikets huvudstad hade ett överskott på 1,7 miljarder kronor.

Han ville gärna lägga pengarna på välfärd, skriver han, men det får han inte. I så fall fick regeringen ändra lagen så att kommunerna får använda pengarna så.
Vänsterpartiet i Stockholms kommun hade redan tidigare påpekat att ”Socialförvaltningen hade gått med 40,6 miljoner i vinst”, beroende på besparingar och nedskärningar. Alliansens verksamhetsplan från 2010 innehöll 60 miljoner i besparingar, säger V.
– En kommunal förvaltning ska gå plus minus noll, varken överskott eller underskott. Skattepengarna ska användas effektivt till verksamhet, inte generera överskott. Tror högeralliansen att de driver en korvkiosk, sa då Inger Stark, ledamot i socialnämnden (V).

Socialdemokraterna i Stockholm påpekade samtidigt att skolorna varit hårt drabbade av nedskärningar de senaste åren. De nior som inte klarade gymnasiebehörigheten i Stockholm ökade, förskolegrupperna blev större och personalen färre. Antalet anställda inom äldreomsorgen minskade med 1 000 personer.
– Det är en påfallande hjärtlöshet vi ser, säger Tomas Rudin, oppositionsborgarråd (S).
Han skrev ett svar till Nordin där han påpekar att den kraftigt underbemannade äldrevården ”har lett till att Socialstyrelsen kritiserat staden för att låsa in dementa på nätterna – mot lagen”.
Hjärtlöst kan man kanske tycka.
Nu är det ju så praktiskt att överskottet ”inte får investeras i välfärden” som Sten Nordin skriver. Hur gärna han än ville. Däremot går det bra att använda pengarna till ”framtida infrastruktur – Förbifart Stockholm, Citybanan och annat av avgörande betydelse för jobben i hela Stockholmsregionen, och 300 miljoner till akademisk forskning runt framtidens läkemedel i ’Science for life laboratory’ ”, förklarar Sten Nordin framtidsplanerna.
Inte heller får han lov att använda pengarna till att betala tillbaka skatt till medborgarna, och det vill han så gärna – ”Skattesänkningar gör mycket gott för ett samhälle”.

Hjärtlöshet är knappast högeralliansens problem. Allt har gått så bra i Stockholm – sänkta skatter, överskott, en massa pengar att bygga vägar för…
I april skrev nio vänsterpartister i Stockholm på Politikerbloggen bland annat följande:
”2008 gick tre miljarder av vårdens skattepengar till vinster. Fem av de sex största vård- och omsorgsbolagen i Sverige ägs av riskkapitalbolag. Stora delar av Stockholms centrumgallerior reades ut till privata Boultbee, som chockhöjde hyrorna så att affärsägare och hela förortscentrum hotas av nedläggning. Stockholms stad sålde ut energin till Fortum som tagit ut stora vinster på Stockholms befolkning.”
Ja, både nationellt och i Stockholm har moderatalliansen lyckats bra med vallöfte nummer ett: förvandla skattepengar till privata vinster så fort som möjligt. Och var deras hjärta sitter är lätt att se: i vinsten.
Gunvor Karlström
gunvor@intenrationalen.se

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.