Tvångsutvisningarna fortsätter – men aktivisterna håller inte tyst

20 juni 2011

Inrikes, Nyheter

Trots upprepad kritik från människorättsorganisationen Amnesty och FN:s flyktingorgan UNHCR fortsätter Sverige att föra en inhuman flyktingpolitik.
Natten till onsdag skickade Migrationsverket tillbaka 17 människor till Bagdad, Irak. Tillbaka till en otrygg och oviss framtid med risk för förföljelse, hot, kanske livet.
Kritiken från asylrättsaktivister lät inte vänta på sig.

Nätverket Aktion mot deportation kallar tvångsutvisningarna för människorättsvidriga och uppmanade till samling vid förvaret i Märsta på tisdagseftermiddagen då de utvisningshotade skulle föras därifrån. När en liknande aktion genomfördes i vintras blev demonstranterna misshandlade av polisen som agerade hetsigt.
Inte heller den här gången lyckades man stoppa massdeportationen som enligt nätverket även rör asylsökande på andra platser runt om i Europa. Därför kommer en manifestation att hållas på Medborgarplatsen i Stockholm onsdag klockan 18.00. Syftet är att ”vägra låta statens våld gömmas i industriområden kring förvaren och flygplatsernas startbanor”.
När liknande försök till att stoppa en omfattande deportation gjordes i Göteborg i februari hindrade man tillfälligt deporteringen. I samband med de utvisningarna var det en irakisk man från Mosul i Irak som försökte ta livet av sig genom att skära av halspulsådern – Ingen människa är illegal, Irakiska asylkommittén och Aktion mot deportation uppmanade då Migrationsverket att visa respekt för Europadomstolen för Mänskliga Rättigheter och att göra som alla länder i Europa, utom Sverige och tre till: att inställa alla avvisningar till Irak tills säkerhetsläget är fastställt.
Men tvångsutvisningarna fortsätter jämnt och stadigt trots all kritik. Sveriges regering, Migrationsverket och EU:s gränsorgan Frontex lyssnar inte på det örat eftersom de har bestämt sig för var gränsen går för ”synnerligen ömmande omständigheter” – den gränsen går väldigt högt. Romer utvisas på löpande band trots att de utsätts för regelrätt förföljelse. Politiska flyktingar, flyktingar som är hotade till livet på grund av sin sexuella läggning, kvinnor som flyr våld och övergrepp… deras omständigheter räcker inte.

Uppskjutet
Den kurdiska vänsteraktivisten Marzieh Kamangar, som skulle skickas tillbaka till ett Iran där regimen har mördat 15 av hennes familjemedlemmar, har fått sin utvisning uppskjuten på grund av de omfattande protesterna som genomfördes i början av juni. Frågan är hur länge det dröjer innan processen sätter igång igen.
Vad som än händer så finns det många människor som inte tänker stå tysta och se på. När detta skrivs (onsdag) kommer det till exempel att vara en stor manifestation på Möllevångstorget i Malmö med fokus på de flygbolag som mot ersättning verkställer deportationerna och handgripligen deltar i att föra människorna ut ur landet.
Nyligen kunde en utvisning av en afghansk man stoppas tillfälligt efter påtryckningar på Norwegian Airlines – hotet om avvisning finns kvar men både Ingen människa är illegal och Aktion mot deportation skriver på sina hemsidor att det fortfarande finns möjlighet att påverka genom att skriva till flygbolagen och påpeka att de inte behöver genomföra de männi-skorättsvidriga deportationerna. Så länge det finns ett motstånd så finns det hopp.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.