The Tree of Life

13 juni 2011

Film, Kultur

The Tree of Life, Regi:Terrence Malick, I rollerna: Sean Penn, Brad Pitt, Jessica Chastain

Filmen The Tree of Life är regisserad av Terrence Malick och utspelar sig i USA under 1950-talet. Brad Pitt, som i filmen heter Mr O’Brien, lever tillsammans med sin fru och sina tre barn ute på landsbygden i Texas. Han är en väldigt sträng far som kräver hård disciplin och respekt från sina barn. Detta leder till att sönernas barndom blir väldigt begränsad. För den äldste sonen som man får följa senare in i livet innebär detta att han inte kan känna igen sig i den moderna världen och därför på olika sätt försöker finna svar på livets mening.

The Tree of Life innehåller det mesta: sorg, sympati, glädje och komik. Detta är bara några av de godbitar som filmen har att erbjuda. Som vanligt när det gäller Brad Pitt är förväntningarna skyhöga och i den här filmen lever han definitivt upp till dem. Rollen som den stränge fadern passar honom utmärkt då han med sin starka pondus får rollen att kännas verklig.
Filmen tar oss från början till slutet av människans existens samtidigt som den handlar om faderns hårda uppfostran gentemot sina barn. Att lyckas förmedla de båda händelseförloppen i en och samma film utan att det uppfattas som förvirrande måste ses som en fantastisk bedrift. De vitt skilda scenerna och den klassiska musiken väcker starka känslor.
Det är ingen tvekan om att det ligger mycket slit och perfektionism bakom kameraarbetet som verkligen håller världsklass. Det finns säkert många som kan identifiera sig med filmens olika roller vilket kan bero på att det inte finns några överdrivna scener som får det hela att kännas overkligt. Miljöscenerna är värda att poängtera då man får uppleva allt från universums galaxer till korta besök i dinosauriernas värld.

Det gäller att ha huvudet på skaft och våga tänka bortom gränserna för att filmen ska uppfattas som sevärd. Med tanke på att handlingen i filmen ofta hoppar från en plats till en annan är det viktigt att man verkligen försöker förstå vad det egentligen är som händer. Gör man inte det kan dessa platsskiftningar leda till en viss förvirring. Filmens åldersgräns är elva år men det skulle nog vara svårt för en elvaåring att leva sig in i filmens handling och förstå dess mening.

Saliou Sall
Praktikant

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.