Städstrid på Växjös skolor

20 juni 2011

Inrikes, Notiser, Nyheter

350 anställda städare i Växjös skolor riskerar att bli av med sina jobb. Nu vill stadens borgerliga majoritet privatisera städningen, vilket i vanlig ordning kommer att försämra arbetssituationen för de anställda.

För en dryg vecka sedan samlades omkring 200 av dem till en manifestation i Växjö för att tala om att de inte accepterar en privatisering.
De demonstrerande kommunalarna kräver nu en folkomröstning om städningen ska vara kvar i kommunal regi eller privatiseras.
För att få gehör för kraven har namnlistor lagts ut på skolorna.
Detta uppskattades inte av kommunens förvaltningschef Thomas Berglund som skickade ut ett brev till rektorerna där han frankt förklarade att namnlistorna inte fick ligga på personalrummen, bara på fackens anslagstavlor.
Inte blev saken bättre av att han i brevet skrev ”att de som skriver på listorna själva funderar på sitt uppdrag”.
Detta uppfattade flera anställda som ett direkt hot, och Thomas Berglund har nu JO-anmälts. Han kontrade med att i Smålandposten komma med följande krystade förklaring till sitt agerande ”man kan inte uppleva att man har rätt att tycka vad man vill i en sådan här situation”.
– Det blir bara värre när han försöker förklara det han skrev, många medlemmar har reagerat över detta. Och jag upplever att vi har lärarna med oss i sakfrågan, de uppskattar vårt arbete och att vi finns bland eleverna på skolan, säger Agneta Sjöström som är städare och fackligt aktiv i Kommunal till www.ka.se
KP

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.