Skyll inte på okunskap, skyll på tidsandan!

13 juni 2011

Kultur, Kulturkrönika

De siffror från World Values Survey som publicerades på DN Debatt i fredags kallas oroande. Siffror som talar om att var fjärde ung människa i Sverige tycker att ”det vore ganska eller mycket bra om Sverige styrdes av en odemokratisk stark ledare”. Den politiker som har pengar att erbjuda skulle kunna köpa rösten från var femte ung svensk. Jag skulle säga att det är mer än bara oroande.

Medan egyptier, tunisier, jemeniter, syrier och libyer kämpar med livet som insats för att nå en fullvärdig demokrati vet många svenska ungdomar inte ens vad begreppet betyder; om man ska tro siffrorna i undersökningen. Siffrorna och den intervju som DN senare under helgen gjorde med tre unga tonårstjejer som hävdade att de inte fått lära sig i skolan ens vad ordet ”demokrati” betyder. De tjejerna kunde tänka sig att sälja sin röst till den som lovade dem jobb.
Det är bisarrt. Det är mer än bisarrt. Har vi alltså så till den milda grad lyckats urholka demokratibegreppet i det här landet att ungdomar inte längre riktigt förstår vad demokrati överhuvudtaget ska vara bra för? Skulle var fjärde ung svensk hellre se att Fredrik Reinfeldt kunde hoppa över alla instanser och bestämma enväldigt hur landet ska se ut och styras? Absurt.
Men att – som experterna verkar göra, enligt DN – skylla på okunskap, att skylla på skolan och lärarna, att påstå att de här människorna, som nyligen var barn, inte skulle ha hört talas om begreppet demokrati – det blir bara banalt. Det är klart att de har, men de har också hela tiden, ifrån alla håll, under hela sin uppväxt, påverkats av hur samhället ser ut, hur det bygger på konsumtion och på att klättra på maktstegen.
De har fått lära sig att vara marknadsanpassade, att sälja in sig, att stärka sitt varumärke och tänka på karriären. De är produkter av sin tid. Och det, det är väldigt, väldigt skrämmande. Om det är plånboken och bekvämligheten (i att ha någon som bestämmer allt över huvudet på en utan att man själv behöver bry sig – eftersom man har sålt sin röst – förrän det blir ont om bröd i skafferiet) som får styra, då har vi inte längre demokrati. Som tur är finns det ju de där ungdomarna emellan var fjärde som förmodligen vet vad demokrati är och som tänker kämpa för den till sista blodsdroppen, precis som de nu gör i Nordafrika och Mellanöstern.

Emma Lundström
emma@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.