Privatvården växer, växer och växer

20 juni 2011

Inrikes, Notiser, Nyheter

Tidningen Kommunalarbetaren granskade för nio år sedan de privata företag som tagit över i kommuner och landsting och konstaterar att de sedan dess har vuxit så att det knakar.
De fyra största privata vårdjättarna hade 12 400 anställda. Nu är det 33 000. Omsättningen låg för nio år sedan på fyra miljarder. Idag är den 19 miljarder.

Då var det multijättar som ISS, Vivendi Water, Capio och Compass som via benäget politiskt bistånd erövrade marknader, i första hand inom äldreboenden.
Sedan dess heter de privata bolagen som expanderar Attendo, Ambea där Carema ingår, Aleris och Förenade Care. De finns från Haparanda i norr till Simrishamn i söder. Och nu handlar det inte bara om äldreboenden, utan även om sjukvård, psykiatri, beroendevård och flyktingboende.
Kommunalarbetaren skriver bland annat att ”De har vuxit genom att lägga låga anbud till kommunerna och köpa upp andra företag. Alla utom Förenade Care har köpts upp av riskkapitalbolag. Syftet är att göra verksamhet och personal effektivare så att vinsterna blir ännu större. Sedan säljs bolagen vidare. Även Capio, Falck och ISS har blivit uppköpta av riskkapitalister. Genom att låna ut pengar mellan företag i koncernen kan företagen göra maximala ränteavdrag och slippa undan skatt. De kan lägga sin verksamhet i skatteparadis som Jersey. Därför kan Attendo visa ett underskott fastän bolaget har en vinst på 463 miljoner före skatt och interna räntor.”
KP

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.