Peru gick åt vänster – men vilken vänster?

13 juni 2011

Nyheter, Utrikes

Efter en hård valkampanj stod det klart att Ollanta Humala, vänsterkandidaten, blir Perus näste president. Keiko Fujimori på yttersta högerkanten förlorade med någon procent. Och det var knappast det förväntade resultatet i den andra valomgången av presidentvalet.

De peruanska väljarna stod inför ett svårt val.
Keiko Fujimori som ledde i mätningarna ganska länge uppfattades som sin fars förlängda arm i peruansk politik. Alberto Fujimori, dömd till 25 års fängelse för bland annat politiska mord, kidnappning och korruption, var tidigare president. Dotterns kandidatur skrämde upp till och med många konservativa politiker och kulturpersonligheter som startade en form av motståndsrörelse.
Nyligen undertecknade 40 peruanska författare, ledda av nobelpristagaren Mario Vargas Llosa och Alfredo Bryce, ett manifest ”Mot återkomsten av Fujimori – för demokratin”, berättar latinamerika.nu och skriver också:
”Till exempel erkände Jorge Trelles, Fujimoris talesman och tidigare kongressledamot, brott mot mänskligheten genom att i en tv-intervju hävda att ”vi dödade mindre, mindre än de två regeringar som föregick oss”, vilket ledde till omedelbar uteslutning från partiet.”

Okänt kort
Ollanta Humala, den andra kandidaten, är en svårgripbar person. Han ställde upp i förra presidentvalet, då med betydligt starkare vänsterframtoning, och förlorade mot Alan García i andra omgången. Han sa då glatt i en intervju:
– Jag har bara varit med i politiken i åtta månader.
Humala är alltså ett tämligen okänt kort i politiken. Innan han klev fram som presidentkandidat i förra valet var han närmast känd för att ha lett ett kortvarigt militärt uppror år 2000. Han kallas ibland för vänsternationalisten. Förra valet fick han stöd av Venezuelas Hugo Chávez, vilket gav honom problem i det ärkereaktionära Peru.
I denna valkampanj har han i stället sökt stöd hos valstrateger från brasilianska PT och gått in för en mer socialdemokratisk framtoning.
Segrare blev alltså inte som de flesta trodde Keiko Fujimori, med stöd från storstaden, överklassen, storföretagen och media, utan den före detta militären Ollanta Humala som utan någon bred rörelse bakom sig och bara några år i politiken lyckades få med sig de fattigaste väljarna i Anderna och Amazonas.
51,6 procent av rösterna gick till Humala, och då dök Limabörsen med dryga tolv procent, det största fallet i börsens historia.
Valkampanjen markerades av en bred mediekampanj mot Humala, vilket betyder att de stora tidningarna efter valet uttrycker sig ytterst balanserat och försiktigt. Men kampanjen var sådan att Mario Vargas Llosa, som absolut inte älskar vänstern, men slogs ut i presidentvalet 1990 av Alberto Fujimori, skrev ett öppet brev till El Comercio att han drog tillbaka den spalt han brukade skriva i tidningen – den hade urartat till en arena för lögner och manipulationer inför presidentvalet.

TV-debatt
En vecka före valet låg Keiko Fujimori något före. En enda TV-debatt mellan kandidaterna genomfördes inför den andra valomgången.
Där påminde Humala väljarna om de 300 000 kvinnor som tvångssteriliserades under Alberto Fujimoris tid i slutet av 90-talet. Det anses att detta var början till nedgången för Fujimori.
Enligt en färsk rapport från Världsbanken har Peru den högsta tillväxten i Latinamerika, och är samtidigt ett av de mest ojämlika länderna i världen. Landet kallas Latinamerikas tiger. Byggboomen är uppenbar. Förra året låg tillväxten på 9 procent. De senaste åren har den legat mellan 5 och 7 procent i snitt. Det beror främst på gruvindustrin som står för mer än 60 procent av Perus export.

Fattigdom
Enligt officiell statistik är en tredjedel av Perus 29 miljoner fattiga. En femtedel av barnen är undernärda. Tillväxten har inte satt några spår hos den fattiga delen av befolkningen och ojämlikheten ligger kvar på samma nivå som tidigare.
En mer jämlik fördelning av rikedomarna var grundlinjen i Humalas kampanj, och även om en stor del av hans vänsterprogram har försvunnit på vägen tycks han stå kvar vid den linjen. I den första valomgången i april vann han i 19 av Perus 24 regioner.
Nu står Humala inför problemet att han lovat att respektera Perus ekonomiska modell – en stenhård nyliberalism – och frihandelsavtalen, samtidigt som han lovat att beskatta gruvföretagen hårdare för att få pengar att bekämpa fattigdomen.
Efter valsegern sa han:
– Vi vill installera en regering i nationell enighet.
Humala övertar presidentposten 28 juli, men har ingen egen majoritet i kongressen. Troligen väntar förhandlingar med övriga partier, framför allt med de så kallade centerkandidater som slogs ut i första valomgången. Tidigare presidenten Alejandro Toledo har till exempel uttalat stöd till Humala.
Till den brittiska tidningen Guardian sa Bill Richardson, före detta guvernör i New Mexico och valobservatör i Lima:
– Han är en nationalist och en gåta med föränderliga åsikter och ett drag av pragmatism. Jag tror att han kan lära sig och att affärsvärlden bör ge honom en chans.

Gunvor Karlström
gunvor@internationalen.se

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.