Marzieh Kamangar utvisas till Iran – Protester utanför Riksdagshuset

Utanför Riksdagshuset i Stockholm samlades första juni flyktingar, politiker och medborgare för att protestera mot Migrationsverkets behandling av asylsökande, och i synnerhet kurdiska vänsteraktivisten Marzieh Kamangar.

Marzieh, 32 år, är medlem i vänsterorganisationen Komala och anhörig till den nyligen avrättade läraren Farzad Kamangar. Hon har i flera år kämpat i det iranska Kurdistan. Nu sitter hon häktad i Migrationsverkets förvar i Märsta och ska utvisas till Iran. Dit kom flera utvisningshotade iranier för att protestera mot den allt hårdare flyktingmottagningen i Sverige.
Ett par hundra människor har samlats på Mynttorget utanför Riksdagshuset. Solen skiner och folkmassan har format en halvmåne kring riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) som är dagens arrangör. Drygt fyrtio tillresta göteborgare som valt att hungerstrejka i protest de senaste två veckorna har nyss anlänt till Mynttorget. De ska alltså utvisas, tillbaka till hemlandet Iran.
Men hemma i Iran väntar inget varmt välkomnande, med all sannolikhet väntar ett dödstraff eller i bästa fall stening.
– Vi måste tillsammans förbättra de mänskliga rättigheterna och se till så att färre hamnar i avvisningsbeslut. Vi får aldrig vara nöjda utan hela tiden trycka på för att uppnå våra mål, säger Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet.
Två polisbilar står parkerade ett par meter bakom folkmassan för att se till så att allt är som det ska. Efter drygt två timmar försvinner polisbilarna, allt verkar vara under kontroll. Plakat med bilder på de drabbade samt olika budskap, viftas flitigt bland folkmassan och de olika talarna applåderas med jämna mellanrum.
På plats finns även en tidigare asylsökande som efter en lång kamp med utdragna processer lyckats vända ett avslag till ett permanent uppehållstillstånd. Det är ett av skälen till att folk tagit sig till detta torg denna soliga junidag, det finns ett hopp.
– Vi har skrivit under de internationella konventionerna för mänskliga rättigheter. Det är dags att det blir verklighet, säger Kalle Larsson från Vänsterpartiet.
Att alla som samlats på platsen är starkt kritiska mot Migrationsverkets beslut är det inget tvivel om. Kurdo Baksi riktar stark kritik mot Migrationsverket och minister Tobias Billström och menar på att det är dubbelmoral från deras sida.
– De säger att de ska hjälpa människor som har det svårt runt om i världen, när människor sedan vill söka medborgarskap leder besluten i de flesta fallen till ett avslag, säger han.
Poeten Bengt Berg poängterar vikten av att hjälpa alla flyktingar som kommer till vårt land.
– Varje flykting vi skickar hem är ett stöd till alla diktaturer, säger han.

Text och foto: Saliou Sall

Du kan protestera:
På Marzieh Kamangars Facebook kan man läsa:
Trots alla nya bevis och protesterna mot avvisningen av Marzieh Kamangar, avslog Migrationsverket hennes ansökan onsdag 1 juni.
Vi kämpar för att rädda henne från ett säkert dödsstraff om hon utvisas till Iran.
Välj en valfri text som du själv formulerar, skriv ditt namn och faxa till Migrationsverket.
Fax: 010- 48 52 487,
Eller e-maila: hanyia2011@hotmail.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.