Ludvika, Ronneby protesterar mot nedskärningar i vården

20 juni 2011

Nyheter

Omkring 500 demonstrerade i Ludvika i helgen mot nedskärningarna inom vården. Demonstrationen var en av flera som organiserats av det nya nätverket ”Nej till nedskärningar i vården”.

För några månader sedan drog Göteborgsläkaren Arvin Yarhollahi bland annat via Facebook igång proteströrelsen ”Nej till nedskärningar i vården”.
Han fick omedelbart respons och många som var lika upprörda som han över nedskärningarna inom vården anslöt sig.
Men inte bara det.
På flera håll har det under de senaste veckorna demonstrerats och hållits opinionsmöten.
På nationaldagen hölls en manifestation i Göteborg.
Och i den gångna helgen skedde samma sak i Dalakommunen Ludvika och i Blekingesamhället Ronneby.
I Ludvika samlades enligt vad Arvin Yarollahi uppger för www.ka.se mellan 400 och 500 personer och ”att det var stämning, folk var taggade”.
Protesterna i Ludvika riktade sig mot att sjukhusets akutverksamhet ska läggas ner, vilket innebär att de akut sjuka måste färdas de sju milen till Falun för att få akutvård.
I Ronneby riktade sig protesterna i första hand mot att 20 miljoner ska sparas i Blekinges hemsjukvård. Förutom detta kräver de att landstingets ledning ska avgå. I ryggen för detta krav har 5 108 namnunderskrifter samlats in.

”Nu är det nog”
Undersköterskan Britt-Marie Strömqvist var en av dem som demonstrerade.
– Jag kände att nu får det fan i mig vara nog, säger Britt-Marie Strömqvist samtidigt som hon uttrycker sin ilska över att protesterna inte fått stöd av Kommunal.
– Vi ska inte betala till något som tycker åt oss. Det är de förtroendevaldas jobb att ta reda på vad vi medlemmar tycker. Det är ju vi som är facket, anser Britt-Marie Strömqvist.
Hon berättar också att sedan vårdvalet infördes förra året har det varit kaos i hemsjukvården.
– Landstinget har gjort av med pengar på konsulter och avgångsvederlag. Jag vet inte om vårdvalet är rätt eller fel, men det har kostat mer än vad man hade avsatt pengar.
I måndags lämnades namnunderskrifterna med kravet på landstingsledningens avgång över till landstingsfullmäktige.
Och det är väl värt för flera att ta fasta på uppmaningen från Britt-Marie Strömqvist när hon till www.ka.se säger:
– Det är viktigt att vi gör det här gemensamt, personal och patienter. Det är ett landsomfattande problem. Jag uppmanar alla människor att ansluta sig till ”Nej till nedskärningar i vården”.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.e

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.