IF Metallkongressen är över

27 juni 2011

Inrikes, Kommentar, Nyheter

– Nu är det payback-time för industriarbetarna.
Men de orden öppnade IF Metalls ordförande Stefan Löfven den fyra dagar långa IF Metallkongressen i mässhallarna i Älvsjö.
Vad Stefan Löfven syftade på var att metallarbetarna fick dra ett oerhört tungt lass när notan skulle betalas för den nyliberala krisen för några år sedan.
En kris som gjorde 60 000 metallare arbetslösa. Idag är arbetslöshetssiffran 33 000.
– En sak är säker. Det blir hög-re krav på löneökningar, konstaterade Löfven och hade den stundande avtalsrörelsen i höst i tankarna.
Hur det blir med det lär väl visa sig eftersom det som bekant finns två parter i de stundande förhandlingarna, och IF Metalls högsta ledning när det väl kommer till skott har för ovana att vika sig för arbetsgivarna. Att mobilisera medlemmarna och varsla om stridsåtgärder – som tyska IG Metall – är ett vapen som metalledningen har låst in med tredubbla lås i förbundsgarderoben.

Kring några frågor kom debatten att hetta till ordentligt under kongressen.
Den första gällde det så omdiskuterade och då hårt kritiserade krisavtalet. Ett avtal framförhandlat av några av topparna i IF Metall, högt ovanför medlemmarnas huvuden, utan demokratisk diskussion och öppenhet. Pang, bom så fanns det där. Ett avtal som innebar kortare arbetstid och sänkta löner, där de lokala klubbarna tvingas sleva i sig en soppa som andra hade kokat.
Kritiken hade inte svalnat.
Ett misstag som inte får upprepas. Ett brott mot den fackliga sammanhållningen, var några av omdömena från flera ombud på kongressen.
Lokalt kom olika företag att använda krisavtalet som ett rent utpressningsvapen.
Skriv på lokalt annars blir det uppsägningar.
Och i solidaritet med hotade arbetskamrater tvingades många lokala klubbar gå med på en uppgörelse.

En annan mer aktuell fråga handlade om företagens alltmer systematiska användande av bemanningsföretag i stället för att anställa fast personal. Ett bollande med de anställda på bemanningsföretagen som i stort sett saknar de flesta rättigheter som de fast anställda har.
I en motion som Hans Andersson från Ålö AB i Umeå pläderade för, föreslogs förbundet att under den kommande kongressperioden politiskt och i avtal driva frågan om att begränsa bemanningsföretagens utbredning på arbetsmarknaden.
– Gränserna tänjs hela tiden och vi försvagas som facklig opposition, konstaterade Hans Andersson.
Förbundsstyrelsen ställde sig inte bakom motionen, utan med knapp majoritet föll Hans Anderssons motion.

Makten över tiden, det vill säga arbetstiden, resulterade i en lång debatt.
Ett ombud från Scania i Södertälje talade om att maktförhållandet mellan arbetsgivare och anställda är i obalans. Mer och mer övertid tillhör vanligheten på många arbetsplatser.
– Det är ett socialt problem att inte veta om det är jag eller min granne som ska lämna mitt barn på dagis nästa morgon. Vi måste få en rättvis maktbalans när det gäller övertiden, sa Johan Järvklo från Scania.
I en omröstning, bland flera i denna fråga, gick förbundsstyrelsen på pumpen. En majoritet av ombuden röstade för att medlemmarna måste få större bestämmanderätt över sin fritid.

Gästtalade på kongressen gjorde den vingklippta avgående LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin.
Helt nyligen tecknade bland annat IF Metall ett nytt industriavtal. Ett avtal som utstått hård kritik från en del andra förbundsledningar, då de befarar både att LO-samordningen spricker och att de lågavlönade lämnas i sticket i den kommande avtalsrörelsen.
Även om Wanja Lundby-Wedin och andra fackliga potentater brukar yra om att det är högt i tak i den fackliga rörelsen, så närmade den sig helt uppenbart golvnivå i denna fråga då LO:s ordförande inte drog sig för mästra kritikerna med motiveringen att en majoritet av LO:s styrelse sagt ja och amen till industriavtalet. Ett avtal som enligt Lundby-Wedin inte har hotat samordningen inom LO.
– När vi väl har sagt det i LO:s styrelse. Då får det vara slutsnackat.
Ett uttalande som i all sin enkelhet ger en bra bild av hur den så kallade representativa demokratin fungerar inom LO och i alltför många förbund.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se
IF Metallkongressen

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.