De kämpar för asylrätt i Sverige

09 juni 2011

Nyheter

Nashmil Fattahi är 28 år och har varit politiskt aktiv i Iran sedan hon var 18 år. Hon är medlem i den bannlysta vänsterorganisationen Komala, och har kämpat i iranska Kurdistan samt deltagit i Komalas militära kamp i det irakiska Kurdistan.

Nu kämpar hon vidare i Sverige för sin rätt till asyl. Migrationsverket har avslagit hennes ansökan. Hon ska utvisas. Tillsammans med andra utvisningshotade iranska asylsökande har Nashmil organiserat protestaktioner, anordnat en sitt in-aktion i en kyrka och hungerstrejk vid Gustav Adolfs torg i Göteborg.
– Migrationsverket har skrivit svart på vitt till mig att eftersom jag inte var en ledare, behöver jag inte frukta för mitt liv och måste återvända till Iran. ”Ingen känner dig i Iran eftersom du inte är en viktig person.” Jag har varit vänsteraktivist sedan jag var 18 år och är från en känd politiskt aktiv familj i Kurdistan. Jag kan aldrig återvända. Trots alla bevis och dokument som jag har lämnat till Migrationsverket, vägrar de erkänna mig som politisk flykting.
– Jag kommer att kämpa vidare, var jag än är. Nu kämpar jag för flyktingars rättigheter här i Sverige och vi måste vinna, säger Nashmil Fattahi bestämt.

Asylsökande sedan 2001
Firuz Suleimanzade kämpar också för sin rätt till asyl, det har han gjort i flera år.
– Jag har varit asylsökande sedan 2001.
Hur har du klarat dig under alla dessa år som utvisningshotad asylsökande?
– Jag har lidit! Jag är en av dem som iranier kallar för ”de eviga asylsökandena”. Jag har försörjt mig genom svartjobb och förstås utnyttjats, saknat min familj och kämpat för mina självklara rättigheter som en politiskt aktiv som flyr från en diktator, säger Firuz Suleimanzade.
Firuz Suleimanzade har sina rötter i studentrörelsen utomlands under shahen. Efter sina studier utomlands återvände han till Iran under shahens tid. Han har kämpat mot monarkins diktatur och sedan under revolutionen blev han medlem i vänsterorganisation Vahdat-kommunisti som inte stödde Sovjetunionen och var känd för att vara mot Khomeinis regim från början. 2001 hamnade han i Sverige, sökte asyl och fortsatte med sina politiska aktiviteter här. Nu är han aktiv inom Göteborgsgruppen som kämpar för rätten till asyl. Hans familj, fru och barn bor kvar i Iran och han tycker inte att man ska lämna Iran om man inte absolut måste.
– De som kan stanna och kämpa för frihet ska göra det. Att fly utomlands är den sista utvägen.
Firuz Suleimanzade har rekommendationsbrev från olika politiska partier och personer som intygar hans berättelser och att han inte kan återvända till Iran, men det har inte hjälpt honom än.
– Jag har ingenting att säga till den svenska regeringen när det gäller min utvisningsdom. De har redan kommit överens med regimen i Iran att skicka tillbaka politiska flyktingar, hävdar han.
– Men jag vänder mig till det svenska civilsamhället och uppmanar dem att hindra dessa utvisningsdomar. Låt inte myndigheterna skicka oss tillbaka till ett land där regimen mördar sina kritiker varje dag.

Sholeh Irani
sholeh@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.