”Vår ledstjärna är folkrätt och de mänskliga rättigheterna”

13 juni 2011

Nyheter, Politik

Det går framåt för Ship to Gaza. Lastfartyget Eleftheri Mesogeios har ankommit Grekland. Fartyget är ett av svenska, norska, franska och grekiska Ship to Gazas bidrag till Freedom Flotilla II.

Skeppet har sitt namn efter en av de skutor som deltog i förra årets Freedom Flotilla som den israeliska flottan bordade brutalt på internationellt vatten den 31 maj då nio av deltagarna dödades.
Samtidigt som Ship to Gaza fortsätter sina förberedelser berättar turkiska tidningar att USA utövar påtryckningsmetoder gentemot Turkiet. Den amerikanska regeringen ska ha erbjudit landet att stå värd för en stor fredskonferens mellan Israel och Palestina på villkoret att Freedom Flotilla II stoppas, skriver Ship to Gaza på sin hemsida.
Organisationen drar slutsatsen att USA helt har missförstått frihetsflottiljens karaktär. Som global folkrörelse lyder man inte under något lands regering: ”Vår ledstjärna är folkrätt och de mänskliga rättigheterna. Vår metod är ickevåld. Vår drivkraft är solidaritet med Gazas instängda befolkning.” Ship to Gaza anser att om den amerikanska regeringen vill undvika konfrontation så borde den vända sig till Israel istället och påverka dem till att ”fullständigt och permanent” häva sin ”illegala och inhumana blockad”.
Förra året deltog tusentals människor i manifestationerna till stöd för Ship to Gaza och till minne av de nio som förlorade sina liv. Förhoppningsvis kommer Israel att agera annorlunda i år och låta flottiljen ta sig hela vägen fram utan angrepp och övervåld.

Emma Lundström
emma@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.