”Upphäv apartheidsystemet och ockupationen!”

13 juni 2011

Nyheter

På söndag klockan kvart över sex är det EM-kvalmatch i handboll på Arena Rosenholm i Karlskrona. Klockan fem arrangerar Blekingenätverket för oberoende, fred och alliansfrihet ett protestmöte utanför arenan. Orsaken är att Sverige möter Israel – ett land som ockuperar ett annat.

– Syftet med manifestationen är att protestera mot att man spelar en match mot Israel eftersom det i Riksidrottsförbundets stadgar står att man inte ska ha idrottsutbyte med länder där det finns etnisk diskriminering, säger Ulf Bjerén från Blekingnätverket när Internationalen når honom några dagar innan matchen.
Han har fullt upp så här dagarna före matchen för det finns ett starkt intresse från nyhetsmedia och han får hela tiden telefonsamtal. Det är bara det att fokus har hamnat på frågan om det är möjligt att det blir en upprepning av kravallerna i samband med Davis Cup-mötet mellan Israel och Sverige i Malmö 2009, något som Ulf Bjerén tycker är olyckligt:
– Det var en samling ligister som kallades för Palestinaaktivister men man ser dem aldrig i sådana sammanhang annars. Att medierna lägger fokus på de kravaller som var då kan åstadkomma att de kallar in de styrkorna igen och det vill vi för allt i världen inte.
Det finns till och med en uppmaning på informationsbladet: “Maskeringsförbud gäller under protestmötet”.
Starka protester
Istället för att fokusera på möjliga ligister tycker Ulf Bjerén att de borde lyfta fram det väsentliga: att Sverige kan tänka sig att spela EM-kvalmatch mot ett land som förtrycker ett folk:
– Det är ett land som enligt Nelson Mandela och Desmond Tutu har ett apartheidliknande system där palestinierna bland mycket annat hindras i sitt idrottsutövande, säger han och berättar att protesterna var starka redan i augusti förra året då Idrotts- och fritidsnämnden i Karlskrona beslutade sig för att arrangera matchen. Då var kravet från dem som protesterade att matchen borde stoppas helt. Eftersom de inte fick något gehör för åsikten har de istället beslutat sig för att använda matchen till att visa att det finns en annan opinion i landet.
– Eftersom intresset blir större inför ett sådant här evenemang så passar vi på att informera om Israels politik och Palestinas belägenhet, förklarar Ulf Bjerén som menar folk runt om i landet inte uppfattar protestmötet som någon lokal angelägenhet. I både Malmö och Göteborg anordnas bussar att hoppa på för den som vill delta. Det finns till och med planer på bussar från Stockholm men inget är bestämt ännu så länge:
– Det är ju en bit att åka, skrattar Ulf Bjerén innan han blir allvarlig igen när han berättar om varför han tycker att det är viktigt att protestera mot matchen:
– Det handlar om att få Israel att rätta sig efter FN:s resolutioner och att upphäva apartheidsystemet och ockupationen. Detta fordrar påtryckningar. Det kommer hela tiden massor med uttalanden runt om i världen med olika krav på Israel men de leder inte till något konkret. Därför tror vi på bojkott, bland annat idrottsbojkott.

Försvarar rättigheter
Ulf Bjerén tycker att det är fel att ett land med etnisk diskriminering, som av politiska skäl inte får spela i Asien – som de egentligen tillhör idrottsmässigt – ska få spela i EU. Han menar också att Israelanhängarna är väldigt rädda för en saklig debatt i frågan och att de därför använder väldigt uppskruvade tongångar:
– Vi blir uthängda och beskyllda för att vara judehatare och så är det bara så att vi försvarar alla människor lika rättigheter. De använder samma argument som på sextiotalet och de argumenten håller inte.
Hela programmet för den dryga timmens protester är inte spikat men som huvudtalare står Per Gahrton och även rapartisten Behrang Miri kommer att finnas på plats. I nätverket som anordnar protestmötet ingår bland annat Folket i Bild/Kulturfront, Miljöpartiet, Ronnebys Nätverk mot krig, Vänsterpartiet och Kommunistiska partiet. Palestinagrupperna och Palestinska föreningen i Karlskrona finns bland medarrangörerna.
Den som vill veta mer kan gå in på www.fib.se eller www.nyhetsbanken.se där det finns information och flygblad.

Emma Lundström
emma@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.