Vänsterblocket i Portugal satsar på vänsterregering

14 maj 2011

Nyheter, Politik, Utrikes

I helgen höll portugisiska Bloco de Escuerda sin sjunde kongress. Tidpunkten för ett parti som vill samla vänsterkrafterna kunde inte ha varit mer vältimad. Den sittande regeringen, ledd av socialistpartiet, avgick för ett par månader sedan och utlyste samtidigt ett nyval som kommer att hållas 5 juni.

Bara dagarna innan hade ”de tres gäng”, Internationella valutafonden, IMF, EU-kommissionen och Europeiska centralbanken tvingat på portugiserna ett omfattande åtstramningsprogram. Den offentliga sektorn ska bantas genom massuppsägningar och sänkta löner. Pensioner och andra sociala trygghetssystem ska frysas – i ett land där den genomsnittliga pensionen ligger under 3 000 kr i månaden. Anställningstryggheten luckras upp. Statliga företag ska privatiseras.
– Det är orimliga krav, säger Blocos ledare Francisco Louçã till Internationalen.
– Hur kan någon tro att Portugal ska komma ur sin ekonomiska kris genom ett program som kommer att kasta landet i en djup recession de kommande åren? Och dessutom är det inte vårt underskott, utan kapitalets.
Kampen mot åtstramningspaketet dominerade också kongressen. 548 delegater från hela landet hade samlats. Dessutom fanns ett stort antal internationella gäster, inte minst från Grekland, Irland och Island, som ville dela med sig av sina erfarenheter av IMF:s utpressningskrav och den sociala kampen i sina länder. Inte minst islänningarnas beslut att i en folkomröstning vägra ta ansvaret för bankkrisen fick stor uppskattning.

Bred vänsterfront
Bloco de Escuerda grundades som en bred vänsterfront för tio år sedan av missnöjda socialdemokrater, fackliga aktivister och maoistiska och trotskistiska grupper. Bloco har idag närmare 10 000 medlemmar, sexton platser i det just upplösta parlamentet och blev med sina tre mandat det tredje största partiet i det senaste valet till Europaparlamentet.
I sitt bejublade inledningstal på kongressen underströk Francisco Louçã att den ekonomiska krisen är en följd av bankkrisen, inte av att portugiserna levt över sina tillgångar. En viktig del av underskottet i statsbudgeten beror också på att de senaste regeringarna satsat stora summor på att bygga överdimensionerade motorvägar, flygplatser och andra skrytbyggen, ett uttryck för den omfattande korruption som finns i den politiska och ekonomiska makteliten. Det finns därför ingen som helst anledning för de vanliga portugiserna att ta ansvar för det underskott som uppstått.

Nya protester?
Bloco satsar nu på att mobilisera för en verklig vänsterregering som kan ta strid mot åtstramningspaketet. De stora partierna, såväl socialistpartiet som de borgerliga, har accepterat de internationella diktaten. Man hoppas också på nya sociala protester av samma slag som bröt ut i mars. Inspirerade av utvecklingen i Nordafrika tog ungdomar ur den generation som idag drabbats hårt av arbetslöshet och bostadsbrist initiativet till demonstrationer på facebook. Resultatet blev över förväntan. Över 300 000 demonstrerade runt om i landet, över 100 000 bara i Lissabon.
– Men vi kan inte ta ut några segrar i förskott, säger Francisco Louçã. Alla de stora partierna står enade och hävdar att katastrofen blir ett faktum om man inte böjer sig för IMF. Vår stora utmaning är att utmana den synen.

Kjell Östberg
intis@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.