Påskmarsch genom Tyskland för fred, mot atomvapen och mot atomkraft

09 maj 2011

Nyheter, Reportage

Sedan 50 år tillbaka vandrar varje påsk de så kallade Ostermärsche, Påskmarscherna, genom Tyskland under paroller för fred, mot atomvapen och mot atomkraft – i år på över sjuttio orter i hela landet med sammanlagt omkring 140 000 deltagare.

Kärnkraftskatastrofen i Japan har fått många både nya och äldre att i år delta protestmarscherna. Bilderna här är från tredje dagsetappen av den demonstrationsmarsch som går genom Rhen-Ruhr-området. Den hade påskafton startat i Duisburg, och denna annandag påsk gick den från Bochum till Dortmund.
Paroller mot tyska truppers inblandning i bland annat Afghanistan med stark kritik mot att tyska försvarsmakten Bundeswehr nu tillåts propagera i skolorna – trots att Tyskland har en lagstiftning som förbjuder värvning av minderåriga. Eftersom man i Dortmund har aktuella problem med att fascistiska grupper satsar lokalt och utgör ett konkret hot med återkommande attacker mot antirasister och vänstersympatisörer, så var även detta ett tema.
Fascisterna gjorde sig påminda vid ett möte på vägen, där de fotograferade mötesdeltagarna med teleobjektiv, något deltagarna inte lät sig störas av. De gångna årtiondenas inflytande gjorde sig tydligt påmint, genom att det i högtalarbilens blandade musikutbud inte heller fattades kända 60- och 70-talsikoner, som Bob Dylan (”Masters of War” och ”Blowin’ in the Wind”), Pete Seeger, Joan Baez, Trini Lopez (”If I Had a Hammer”) och Plastic Ono Band med John Lennon (givetvis med ”Give Peace a Chance” – vad annars?). Avslutningsmötet hölls i dortmundstadsdelen Nordstadt med tal, solsken, mat och dryck.

Text och foto: Göran Samuelson

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.