Olivier Besancenot hoppar av som fransk presidentkandidat

23 maj 2011

Utrikes

Olivier Besancenot ställer inte upp i nästa års presidentval för NPA, Nouveau parti Anticapitaliste. NPA reagerade med viss bestörtning inför detta besked.
Besancenot har varit kandidat vid de två senaste presidentvalen och har fått mycket bra siffror (mellan 6 och 9 procent kan tänka sig att rösta på honom i nästa val enligt undersökningar).

Besancenot har redan avgått som språkrör för NPA och ersatts av två nya språkrör, Myriam Martin och Christine Poupin.
Han har skrivit ett brev till medlemmar och aktivister för att förklara sitt beslut. Det viktigaste argumentet är att han vill motverka alltför mycket personfixering inom politiken, något han upprepat sedan har ställde upp som språkrör för tio år sedan.
Här följer några utdrag ur en längre intervju med Olivier Besancenot från Mediapart, översatt av Björn-Erik Rosin.

Varför valde du att just nu meddela att du inte tänker kandidera vid presidentvalet?

– Det borde inte ha kommit som någon överraskning! Jag har hela tiden sagt att jag inte kände det som någon livsuppgift att hamna i facket som den evige kandidaten för yttersta vänstern. Redan 2007 ställde jag mig frågan, framför allt på grund av den extrema personcentreringen och de reaktioner som med tiden förändrats i förhållande till den ”överraskningseffekt” jag kunde stå för 2002. Och på denna överraskningseffekt beror också det politiska budskap som går att få fram: att hela tiden ifrågasätta politikernas grepp över våra öden.

Är du inte orolig för att detta ska bidra till en försvagning av NPA?
– Jag ser inte alls frågan så. Jag inser att mitt beslut till en början kan ha en viss destabiliserande effekt, men det var det enda vettiga beslutet – inklusive på kort sikt. Det gör det möjligt för NPA att återfinna sitt ”gemensamma politiska DNA” i stället för att hålla sig till ett bekant namn. Det ger också mig en möjlighet att företräda NPA i samhället, men på ett annat sätt.
– Jag är väl medveten om att många medlemmar av NPA, inte minst inom partiledningen, inte uppskattar mitt beslut. Om man avviker från en väg som är väl jämnad innebär det alltid risker. Men politik handlar just om att kunna göra det, särskilt om man är revolutionärer. Om inte kommer man att sjunka ner i konservativa vanor, något som bör överlåtas åt andra partier.

Men inom den radikala vänstern finns det de som hävdar att det först och främst gäller att skapa ett effektivt alternativ i valet och kunna besegra Sarkozy?
– Frågan är först och främst: vilken sorts makt vill man bygga? En av lärdomarna från de arabiska revolutionerna är just att revolutionen inte bara kommer via valurnorna. Vi har för övrigt aldrig ställt de båda mot varandra, till skillnad från dem som bara tänker på de institutionella ramarna. Vi anser kort och gott att revolutioner kan komma också när inget större val står för dörren.

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.